Hlavní obsah

V Česku se začaly prodávat revoluční 3D televizory

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Česka dorazil největší hi-tech fenomén letošního roku – televizory, které dokážou zobrazit libovolný pořad v trojrozměrném režimu. Od středy je možné 3D televizory Samsung vyzkoušet v Praze Čestlicích, Zličíně a na Černém Mostě v prodejnách Electro World.

Článek

Nový 3D televizor od společnosti Samsung je unikátní v tom, že dokáže vytvářet trojrozměrný prostor i z obrazu 2D. "Divák tedy může sledovat libovolný film v nové dimenzi - ne naplocho, jak jsme byli zvyklí doposud, ale jakoby do hloubky," řekl Novinkám Martin Matlocha z Electro Worldu.

„Když si doma například večer zapnete zprávy, které jsou standardně vysílány ve 2D formátu, televizor a jeho procesor dokáže vytvořit trojrozměrný obraz,“ dodal Matlocha.

Ke sledování obrazu ve trojrozměrném režimu jsou nutné speciální brýle na baterie, které jsou s monitorem v synchronizaci. Bez nich není možné 3D obraz sledovat.

Foto: Novinky

3D televizor Samsung UE40C7000

Cena nového 3D televizoru Samsung UE40C7000 s LED podsvícením, úhlopříčkou 102 centimetrů a Full HD rozlišením začíná těsně pod hranicí 45 tisíc korun. Za vyšší modely, které budou například vybaveny větší obrazovkou, mohou zákazníci zaplatit až 100 000 korun.

3D televizor plánuje na český trh přinést začátkem května také společnost Panasonic. Podle Matlocha z Electro Worldu se bude nejvýkonnější model této firmy s úhlopříčkou 126 cm prodávat za cenu kolem 50 tisíc korun.

3D televizory zažijí letos boom

Podle odhadu společnosti LG se letos prodají téměř čtyři milióny televizorů, které dokáží zobrazovat trojrozměrný obraz. V příštím roce by se jich pak mělo podle odhadů prodat přes 13 miliónů. [celá zpráva]

Podle výzkumné společnosti DisplaySearch pak celosvětový prodej 3D televizorů v roce 2013 stoupne až na 27 miliónů kusů.

Potenciálu 3D zobrazovacích zařízení si jsou vědomi i samotní filmaři a předpokládají, že lidé budou mít o nové televizory velký zájem. Již nyní se natáčejí filmy, které využívají technologii třetího rozměru. Jedním z posledních děl je filmový sci-fi snímek Avatar. [celá zpráva]

Letos v červnu budou moci lidé zhlédnout v trojrozměrném obraze také populární pohádkové postavy Spejbla, Hurvínka, Máničky a Žeryka, které baví diváky již osmdesát let. Představí se v novém 3D filmu Hurvínek na scéně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám