Hlavní obsah

Nejlevnější ADSL mají Volný a T-Mobile, vyplynulo ze srovnání ČTÚ

Praha

Nejlevnější připojení k internetu prostřednictvím ADSL bez nutnosti platit paušál za telefonní linku nabízejí na trhu společnosti Volný a T-Mobile, nejdražší je služba u Telefóniky O2. Vyplynulo to ze srovnání Českého telekomunikačního úřadu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Zatímco u Volného a T-Mobilu uživatel za osmimegabitovou přípojku tzv. nahého ADSL zaplatí 699 Kč měsíčně, u Telefóniky, která připojení přeprodává i většině ostatních operátorů, je to 750 korun. Nejnižší cenu za službu včetně paušálu za telefon má rovněž Volný, kde připojení vyjde na 799 Kč. Konkurenční připojení přes kabelovou televizi u UPC vyjde na 490 korun měsíčně.

Nahé ADSL musela Telefónica po zásahu ČTÚ nabídnout ostatním operátorům i zákazníkům loni. Letos v dubnu Telefónica zlevnila velkoobchodní nabídku služby o 107 korun měsíčně bez DPH. Snížená cena by se mohla projevit i na paušálu pro koncové zákazníky.

V rámci EU vychází připojení o rychlosti osm Mbit/s pod průměrem cen srovnatelných služeb, naopak cena uplatňovaná u služby 16 Mbit/s je mírně nad průměrem.

Telefónica O2 na konci minulého roku evidovala 677 000 uživatelů ADSL, což představuje meziroční nárůst o 17 procent. Počet velkoobchodních přípojek k ADSL se pohyboval kolem 48 000. UPC měla na konci září 350 000 zákazníků kabelového internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám