Hlavní obsah

Čeští zákonodárci chtějí zlevnit vysokorychlostní internetové připojení

Novinky, Miloslav Fišer

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) usiluje o zlevnění vysokorychlostního internetového připojení v Česku, čehož chce dosáhnout prostřednictvím nižší sazby DPH na přechodnou dobu. Návrh, který představili zástupci MPO na středeční tiskové konferenci, však musí ještě projednat ministerstvo financí.

Foto: Archiv, Novinky

Článek

Podle návrhu MPO, který byl prezentován v rámci akce Digitální Česko, by mělo po dobu pěti let klesnout DPH zhruba o pět procentních bodů, tedy na 15 %. To by mělo podle očekávání ministerstva vést především k většímu rozvoji vysokorychlostního internetového připojení v tuzemsku.

Odpůrci nižší sazby DPH poukazují na to, že by mohla vést k většímu prohlubování státního deficitu. To ale vyvrací ředitel sekce elektronických komunikací Jan Duben, podle kterého nebude nižší daň znamenat pro stát ztrátu, protože se zvýší obrat.

"Naším cílem je dosáhnout toho, aby například nově budovaná či rekonstruovaná infrastruktura umožňovala pozdější instalaci telekomunikačních sítí bez nutnosti nových zemních prací a využití stávající podzemní infrastruktury, jako jsou kabelovody, kolektory či kanalizační sítě ve vlastnictví veřejné správy," uvedl Duben.

Podle údajů ČSÚ bylo v roce 2009 vybaveno internetovým připojením 49 % českých domácností. Většina z nich je navíc k celosvětové počítačové síti připojena prostřednictvím vysokorychlostního internetu (44 %). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám