Hlavní obsah

Nejzmatenější technický žargon desetiletí: HTTP, fleška i božská částice

Austin (USA)

Nejvíce matoucím technickým výrazem posledního desetiletí je prý výraz HTTP označující internetový protokol, který se používá pro přenos dat mezi webovým serverem a prohlížečem. Informovala o tom americká společnost Global Language Monitor, která monitoruje používání jazyka na internetu i v tisku. Společnost vytvořila žebříček oblíbeného a často používaného technického žargonu na základě angličtiny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na druhém místě skončil výraz "fleška", tedy slovo označující paměťové zařízení USB flash disk. Bronzovou medaili získal fyzikální výraz "božská částice". Tu vědecký svět nazývá také Higgsovým bosonem nebo Higgsovou částicí podle britského vědce Petera Higgse, který předpověděl její existenci.

Tato hypotetická částice, jejíž existence nebyla prokázána, je jedním ze základních kamenů teoretické konstrukce popisující svět elementárních částic a interakcí mezi nimi.

"Bramborovou medaili" získal i v češtině používaný výraz "cloud computing", který popisuje internetový model vývoje a používání počítačových technologií. Podle serveru cloudcomputing.cz jde o sdílení hardwarových i softwarových prostředků pomocí sítě. "Právě tento princip dal systému název, v diagramu se podobá mraku (anglicky cloud)," píše se na serveru.

První pětici uzavírá výraz iPod označující multimediální přehrávač firmy Apple, uvedený na trh v roce 2001. Výrazem se často označuje celá skupina přenosných přehrávačů MP3 od této firmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám