Hlavní obsah

Hacker přes internet zablokoval stovku aut a rozhoukal je

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Austin

Více než 100 aut pocházejících z jedné texaské prodejny vyřadil z provozu přes internet zprvu neznámý hacker. Auta se stala nejen nepojízdnými, ale zároveň se nepříjemně rozhoukala. Pátrání vyšetřovatele rychle dovedlo k bývalému zaměstnanci firmy, který se takto neobvykle mstil bývalému zaměstnavateli.

Foto: Richard Carson , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Policie kvůli internetové mstě ve středu v texaském Austinu zatkla dvacetiletého Omara Ramos-Lopeze a obvinila ho z narušení počítačové bezpečnosti.

Ramos-Lopez ke svému činu využil nejen znalosti, které měl z bývalé práce, ale i přihlašovací jméno a heslo jednoho bývalého kolegy. Všechna auta využívala službu umožňující ovládání startéru přes internet.

Řada majitelů aut tak uvízla na cestě mezi prací a domovem a musela se nechat odtáhnout. "Jeho oběti se nedostaly do práce. Nedostaly zaplaceno a ještě musely uhradit odtah," uvedla policejní mluvčí Veneza Aguinagová.

Ramos-Lopez je nyní v okresním vězení a kauce byla stanovena na 3 000 dolarů (kolem 60 000 Kč). Agentura AP se marně pokoušela spojit s někým z jeho rodiny.

Společnost Texas Auto Center využívá zařízení s GPS, které je schopné zablokovat startér auta. Hlavním smyslem systému je podle zástupce firmy Jeremy Nortona vyřadit auto, pokud klienti neplatí splátky. Aktivace klaxonů se pak využívá v okamžiku, kdy jde pracovník společnosti vymáhat splátky, auto stojí před domem a klienti se schovávají a tváří se, že nejsou doma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám