Hlavní obsah

Kopírky a laserové tiskárny mohou způsobovat rakovinu, varují vědci

Freiburg

Jemné částečky z barevných náplní kopírek a laserových tiskáren mohou podle vědců z německého Freiburgu způsobovat rakovinu. Údajně ohrožují hlavně dýchací cesty. Vědci podle agentury DPA poprvé dokázali, že plicní buňky vykazují genetická poškození, jsou-li vystaveny "emisím" z těchto kancelářských přístrojů.

Foto: Profimedia.cz

Rakovinné buňky

Článek

"Může se stát, že se buňka transformuje v nádorovou. To je třeba brát velmi vážně," řekl v úterý ředitel ekologického institutu při univerzitní klinice ve Freiburgu Volker Mersch-Sundermann. Kopírky a tiskárny by proto podle něj neměly stát přímo na pracovištích, ale v oddělených a dobře větraných prostorách.

Výsledky studie německých vědců zatím nezveřejnil žádný odborný časopis. Němečtí vědci zdůraznili, že je nutné provést další studie, které zdravotní dopady používání kopírek a tiskáren podrobněji prozkoumají. "Záleží na barvě toneru, stáří přístrojů, stavu údržby a dokonce na tiskovém papíru," podotkl Mersch-Sundermann.

Vědci během výzkumu v roce 2008 zjistili, že potížemi způsobenými laserovými tiskárnami a kopírkami trpí hlavně lidé s obzvlášť citlivými dýchacími cestami. Ti si prý stěžují také na suchý kašel a pálení očí.

"Dokud nevíme, jak nebezpečné emise jsou, měli bychom se těmto přístrojům vyhýbat," doporučuje německý vědec. Experti prý zatím například nedokážou říci, proč jsou nebezpečné zrovna částečky o velikosti od deseti do 1000 nanometrů (milióntin milimetru).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám