Hlavní obsah

Internetová doména ".com" slaví 25. narozeniny

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psal se rok 1985 a společnost Symbolics, která se zabývala výrobou počítačů, si zaregistrovala internetovou doménu Symbolics.com. Ta byla úplně první “.com“ doménou na světě. Tehdy však ještě nikdo nepředpokládal, že bude patřit k nejpopulárnějším na světě.

Foto: mif, Novinky

Internetová stránka Symbolics.com

Článek

Podle deníku The Daily Telegraph nebyl v osmdesátých letech o registraci domén přílišný zájem. V roce 1985 bylo registrováno pouze šest internetových stránek s koncovkou “.com“. Pro srovnání v současnosti si tyto domény registruje více než sto tisíc lidí každý den.

Společnost Symbolics, která si zaregistrovala první doménu, dnes již neexistuje. Poslední počítač vyrobila v roce 2000. Díky svému prvenství a dostatečné popularitě však její stránky přežily až dodnes. Minulý rok je koupil Aron Meystedt, ředitel společnosti XF.com Investment, která se zabývá skupováním domén. Ten stránky přetvořil na svůj osobní blog.

I když byla doména Symbolics.com první internetovou stránkou svého druhu, není ani zdaleka nejpopulárnější. Toto pomyslné prvenství si podle analytiků, především díky zájmu lidí o porno na internetu, drží internetové stránky sex.com. Ty budou tento týden prodány v internetové aukci. [celá zpráva]

První česká doména není známa

Česká republika používá jako národní doménu koncovku “.cz“. Těch je v současnosti více než 659 tisíc. Pro srovnání domén “.com“ je na světě více než 78 miliónů.

Nikdo dnes vlastně přesně neví, jaká byla první tuzemská doména. Když se v osmdesátých letech začal rozvíjet internet, patřili jsme ještě k Československu a naší národní doménou byla koncovka “.cs“.

O internet ale tehdejší lidé a firmy neměli zájem a většího rozmachu se registrace internetových domén dočkaly až v druhé polovině devadesátých let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám