Hlavní obsah

Čeští experti budou americké armádě pomáhat s ochranou před hackery

Výzkumy českých vědců s největší pravděpodobností ještě letos využije americká armáda v ochraně počítačových sítí před kybernetickými útoky. Jde o jeden z výzkumných projektů, o který Američané projevili zájem v rámci spolupráce českých a amerických vědců.

Foto: Novinky

Článek

Činnost českých kybernetiků sleduje americká armáda dlouhodobě, řekl v rozhovoru s ČTK Michal Pěchouček, zástupce vedoucího katedry kybernetiky při Českém vysokém učení technickém (ČVUT). Podle něj čeští počítačoví odborníci nyní vyvinuli určité algoritmy, které mají chránit před útoky hackerů a teroristů napadajících počítačové sítě. České výsledky se zamlouvají americkému ministerstvu obrany.

"Byly pozitivně přijaty Pentagonem. Teď je zkoumají, pracují s nimi. Tyto algoritmy jsou blízko reálnému použití a předpokládáme, že budou v reálných aplikacích nasazeny v blízké době, myslím, že letos," uvedl Pěchouček. Přiblížil, že vědci pracovali na vývoji sofistikovaných programů, které sledují posílaná data přes internet a odhadují, zda by mohla být ve virtuálním prostoru nebezpečná.

Pěchouček je nebo byl zapojen do více než dvaceti projektů financovaných americkými obrannými a vládními agenturami od roku 1999. V prosinci skončil podle něj jiný výzkumný projekt českých vědců pro Federální úřad pro letectví (FAA). Úřad je zodpovědný za bezpečnost letového provozu v USA. Cílem bylo vyzkoušet metody bezpilotního letu pro řízení civilních letadel.

"To je vysoce výzkumná činnost. Rýsují se další možnosti spolupráce. Doufáme, že FAA naše algoritmy převezme a bude je implementovat do svých procesů letového řízení," řekl Pěchouček. Čeští vědci podle něj zkoumali řešení problémů, které se mohou v letovém provozu nad Amerikou vyskytnout během pěti let.

ČVUT spolupracuje s Američany již od roku 1999

Katedra kybernetiky, konkrétně centrum agentních technologií, na ČVUT kooperuje s Američany již od roku 1999 v obranné oblasti - například s armádním letectvem (US Air Force). Centrum v roce 2007 pracovalo na vývoji softwarového prototypu AgentFly, který slouží k bezkoliznímu řízení bezpilotních letounů bez kontrolní věže.

Další vědeckou spolupráci mezi USA a Českem má podporovat pražská pobočka amerického Úřadu pro námořní výzkum. Pracovat v ní budou dva civilní odborníci a několik úředníků, otevřena bude při americkém velvyslanectví na přelomu února a března. Pěchouček ji chápe jako "ambasádu" amerického námořního výzkumu, která bude zjišťovat možné oblasti výzkumů. Stejnou pobočku mají Američané v Santiagu de Chile pro Jižní Ameriku, v Singapuru pro asijský region a v Londýně.

Washington slíbil rozšíření vědecké spolupráce za souhlas s umístěním protiraketového radaru v Česku. Plány na postavení radaru se sice nerealizovaly, ovšem od slibované vědecké spolupráce Spojené státy neustoupily. Česko v důsledku vyjednávání o radaru patří mezi několik zemí, které mají s americkou stranou uzavřenou deklaraci o strategické spolupráci v obraně.

Počet počítačových útoků každý rok roste

Spojené státy zaznamenávají vzrůstající počet kyberútoků přes internet každý rok. Vloni to bylo 5 499 zaznamenaných průniků do vládních počítačů, zatímco o rok dříve to bylo 3 928 a v roce 2006 jich bylo zaznamenáno jen 2 172.

Podle bývalého pracovníka americké tajné služby Dalea Meyerrose se na velkých útocích, které zaplaví vstupy internetové domény vybraného úřadu, podílí asi 30 000 až 60 000 infikovaných počítačů. Tento rozsáhlý útok postrádal podle expertů jakoukoli eleganci. Napadené weby byly zahlceny a vyřazeny na dva dny z provozu.

Kvůli hackerům utrácí USA miliardy korun
Počítače FBI a dalších úřadů napadl tajemný virus
Počítače amerických strážců zákona z FBI a U.S. Marshals napadl na konci května zákeřný a zatím tajemný počítačový virus. Pro jistotu proto úřad odpojil své sítě od dalších napojení na sítě ministerstva spravedlnosti. Oba úřady shodně tvrdí, že neunikla žádná data, ale případ je teprve předmětem vyšetřování. [celá zpráva]
Hackeři našli způsob, jak narušit rozvod elektřiny v USA
Hackeři propašovali do systému, který ovládá distribuci elektrické energie ve Spojených státech, programy, které mohly vyvolat náhlé výpadky a přetížení sítě. Bývalí i současní představitelé americké vlády v oblasti bezpečnosti potvrdili deníku The Wallstreet Journal, že záškodnický software pocházel z Ruska, Číny a některých dalších států. [celá zpráva]
Počítačoví špióni ukradli data o amerických stíhačkách
Počítačoví špióni se opakovaně nabourali do nejnákladnějšího zbrojního programu Pentagonu. O možném úniku plánů programu Joint Strike Fighter za 300 miliard dolarů, v jehož rámci se počítá s unifikací letecké výzbroje všech složek americké armády, informoval deník The Wall Street Journal. [celá zpráva]
Hackeři ukradli tajná data o Obamově helikoptéře
Zatím neznámí internetoví útočníci se dostali ke kompletním tajným datům o americké prezidentské helikoptéře Marine One. Všechny údaje měly podle bezpečnostní agentury Tiversa, která monitoruje přenášená data přes výměnné sítě, putovat do Íránu. O úniku informoval na začátku března zahraniční server WPXI. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám