Hlavní obsah

On-line hry: ESWC zažije návrat v Disneylandu

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitních světových turnajů, o nichž by věděl hráč prakticky jakéhokoliv titulu, už je čím dál tím méně. V minulosti bylo absolutní špičkou CPL, které ovšem zaniklo. Brzy na to ho následovalo i slavné ESWC, což znamenalo existenci jediné megalomanské akce - WCG. Ovšem právě ESWC ohlásilo pro rok 2010 comeback, a to pořádný.

Článek

Na výhry připadnou v Paříži čtyři milióny

Electronic Sports World Cup, jak zní celý název soutěže, patří mezi historicky nejstarší události v branži profesionálního hraní. První turnaj se datuje k roku 2003, kdy se do ostře sledovaných bojů zapojilo ve Francii 358 hráčů z 37 různých zemí světa a bylo rozdáno přes 150 tisíc dolarů v pěti soutěžních titulech. Od té doby se hrálo pravidelně až do roku 2008, kdy pořadatelská organizace ohlásila bankrot.

Ke změně došlo v uplynulém roku, kdy byl ohlášen velkolepý comeback, který se ale bude konat až letos na konci června v pařížském Disneylandu, a to hned v rekordním měřítku. Soutěžit se totiž bude v 11 různých hrách a celková částka za výhry by se měla zastavit na 213 500 dolarech. Obrovský podíl na tom má zejména automobilka Peugeot, která se stala hlavním partnerem ESWC.

Hráči a fanoušci se tak mohou těšit na kvalitní podívanou v akční střílečce Counter-Strike 1.6, jak v mužském, tak i ženském podání, Quake Live, strategiích Warcraft III a DotA, zavodním Need for Speed: Shift a TrackMania Nations, sportovní FIFA 10 a Virtua Tennis, bojovém Street Fighter 4 či hudebním Guitar Hero. Celkově tedy uvidíme šest počítačových turnajů a pět konzolových, z nichž pět bude hráno na Xbox 360 a FIFA 10 na PlayStation 3.

Hlavní pozornost by se již tradičně měla točit kolem Counter-Strike 1.6, což potvrdila i pořadatelská agentura Game Solution, která legendárnímu titulu přiřadila na ceny 63 tisíc dolarů pro mužskou část. Dívčí týmy si zahrají o 24 tisíc dolarů, tedy o částku, kterou má také DotA. Zbylé singleplayerové hry mají shodně po 14 tisících, vyjma Virtua Tennis, Guitar Hero a Need for Speed: Shift, kde je pro stupně vítězů vyhrazeno zhruba 10 tisíc dolarů.

Mezi pořadateli domácích kvalifikací sice není zatím Česká či Slovenská republika, ovšem na spolupráci se pracuje. Již tradičně by tedy měla proběhnout společná česko-slovenská kvalifikace, jež určí, koho do Disneylandu vyšleme. Samozřejmě ale pouze ve vybraných titulech, které budou vybrány s největší pravděpodobností mezi netýmovými.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám