Hlavní obsah

Digitalizace: Na konci února bude vypnuto analogové vysílání na Sušicku

Novinky, Miloslav Fišer

V poslední únorový den definitivně skončí zemské analogové vysílání v územní oblasti Sušice, která vymezuje přibližně města Domažlice, Plzeň, Příbram, Milevsko, Protivín a Vimperk. Od prvního března lidé v těchto městech budou moci sledovat televizi výhradně prostřednictvím digitálního vysílání.

Foto: Archiv Novinky

Článek

"Kdo do konce února přechod na digitální vysílání nevyřeší, nebude už od března moci televizi sledovat,“ varoval předseda Národní koordinační skupiny (NKS) pro digitalizaci v ČR Zdeněk Duspiva.

Přechod na digitální televizní vysílání se netýká těch, kteří přijímají televizní signál přes kabel, satelit nebo internet, ale pouze těch, kteří přijímají zemské analogové televizní vysílání (tzn. přes anténu).

Přechod na digitální televizní vysílání je možné vyřešit buď využitím právě nabídky kabelové, satelitní nebo IPTV televize, zakoupením set-top-boxu nebo nového televizoru s vestavěným digitálním tunerem. Zapojení set-top-boxu zvládne i amatér, poradí mu případně v obchodě, nebo stačí využít přibalený návod.

Digitalizace přinese více televizních programů

Jednou z hlavních výhod digitálního vysílání je podle Duspivy větší programová nabídka. Zatímco v analogové éře vysílaly v celé České republice pouze čtyři televizní programy, tedy ČT 1, ČT 2, Nova a Prima, po přechodu na digitální vysílání se jejich počet několikrát znásobí. V každé digitální síti, která využije pouze jeden vysílací kanál, jenž dříve sloužil pro přenos signálu jediného televizního programu, vysílají minimálně čtyři televize.

V České republice jsou v provozu celkem čtyři multiplexy. První, veřejnoprávní, obsahující všechny programy veřejnoprávní televize i rozhlasu, již dosáhl téměř 95% pokrytí. Druhý multiplex, ve kterém jsou obě hlavní komerční televizní stanice a další programy, se blíží 65% pokrytí. Třetí multiplex se zcela novými programy dosahuje 55% pokrytí. [celá zpráva]

Česko pokryje analogová tma v roce 2011

"Evropskou unií stanovený termín pro přechod na pozemní digitální vysílání, rok 2012, bychom měli bez problémů splnit. Digitalizace bude v České republice až na výjimky ukončena 11. 11. 2011,“ uvedl Duspiva.

Historie televizního vysílání

První pokusné televizní vysílání se v Československu uskutečnilo 23. března 1948 v Tanvaldu, kde skupina vědců Vojenského technického ústavu uskutečnila ukázku pro veřejnost. Další pokusné vysílání se pak uskutečnilo v roce 1948 v Praze.

Zkušební vysílání Československé televize pro veřejnost bylo zahájeno 1. května 1953 a další rok 25. února 1954 bylo prohlášeno za pravidelné. Televize nejprve vysílala pouze tři dny v týdnu (v létě dokonce pouze dva dny). V roce 1953 se vysílání rozšířilo na čtyři dny v týdnu a v roce 1955 na šest dní. Celotýdenního vysílání se lidé dočkali až v prosinci roku 1958.

Druhý televizní program byl v Československu spuštěn 10. května 1970. Na něm si lidé o tři roky později (9. května 1973) mohli vychutnat první barevné vysílání. První program Československé televize byl v barvách vysílán v květnu roku 1975.

Do historie televizního vysílání se jistě zapíše i právě probíhající digitalizace, která by měla být po celé České republice dokončena v roce 2012 a bude zcela ukončeno analogové televizní vysílání.

Podle něj z důvodu nedostatku volných kmitočtů probíhá digitalizace po regionech. "V současnosti se nám podařilo bez problémů ukončit analogové vysílání v celé Praze a velké části středních a západních Čech. V tomto roce pokračujeme jižními a severními Čechami a Brnem,“ dodal Duspiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám