Hlavní obsah

Hackeři se podle španělské tajné služby snaží získat citlivá vládní data

Důležitá ministerstva a úřady ve Španělsku se loni nejméně ve 40 případech staly cílem útoků profesionálních počítačových hackerů. Předpokládá se, že za útoky stojí především zahraniční špionážní služby, napsal madridský list El País s odvoláním na španělskou tajnou službu, Národní zpravodajské středisko (CNI).

Foto: Novinky

Článek

Samo CNI se stalo rovněž terčem internetových hackerů, stejně jako jemu podřízené Národní kryptografické středisko (CCN). To má na starosti kódování citlivých dat celé státní správy.

Hackeři podle CNI většinou při útocích používali metodu takzvaných trojských koní, tedy škodlivého softwaru, který po instalaci v počítači oběti umožní vzdálený přístup další osobě. Jejich útoky však skončily neúspěchem, tvrdí CNI.

V některých případech to bylo i díky varování jiných vlád. Experti si podle agentury DPA stěžují, že Španělsko v oblasti ochrany důležitých infrastruktur proti "kyberšpiónům" v mezinárodním srovnání výrazně pokulhává.

Trojský kůň
Trojský kůň či Trojan je program, který se tváří jako legitimní, ale přitom vykonává funkce, které mohou ohrožovat bezpečnost uživatelových dat na PC. Trojan umožňuje útočníkovi ovládat na dálku napadený počítač.Své jméno dostal trojský kůň podle pověsti o městě Trója. Za městskou bránu byl podle bájí dopraven dřevěný kůň s vojskem, které se skrývalo jeho útrobách. Útočníci tak nepozorovaně pronikli za hradby a město pak dobyli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám