Hlavní obsah

Objem nevyžádané pošty letos naroste téměř o polovinu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevyžádaná pošta každý den plní e-mailové schránky lidí po celém světě. Každý den koluje internetem 150 miliard takových zpráv. Během letošního roku by se navíc množství rozesílaného spamu mělo ještě dramaticky zvýšit, a to až o 40 procent. Vyplývá to ze statistik společnosti Cisco.

Foto: Novinky

Nevyžádaná pošta

Článek

Množství nevyžádané pošty podle bezpečnostního experta společnosti Cisco Petra Růžičky bezprostředně souvisí s rozvojem rychlého internetového připojení ve světě. Spam se totiž stále více začíná ve velkém rozesílat z rozvojových zemí jako je Indie, Brazílie nebo Vietnam.

Nevyžádaná pošta je navíc nebezpečnější, než by se mohlo na první pohled zdát. Počítačoví piráti se totiž často zaměřují na útoky právě prostřednictvím spamu, kde se snaží zpravidla využít důvěřivosti lidí. Zneužívány jsou nejrůznější katastrofy, jako je například zemětřesení na Haiti.

Nevyžádaná pošta obsahuje trojské koně

Podle statistik týmu MessageLabs Intelligence roste také objem nevyžádané pošty, která obsahuje trojské koně. Největší podíl na tom má trojský kůň Bredolab, který měl za minulý měsíc pět procent škodlivého kódu. To znamená, že každý den je distribuováno přes sedm miliard e-mailů s tímto zákeřným trojanem.

Trojský kůň Bredolab se na internetu objevil v červnu a hned se stal největší tuzemskou počítačovou hrozbou. Tento škodlivý kód se sám umisťuje do běžících procesů v počítači a snaží se vypnout bezpečnostní programy operačního systému, takže uživatel o něm nemusí vůbec vědět.

Je schopný se sám kopírovat do systémových souborů a spouštět se při každém zapnutí počítače. Zároveň tento virus komunikuje se vzdáleným serverem prostřednictvím HTTP. Pokud je tedy tento trojský kůň v systému, jeho hlavní úlohou je stahovat do infikovaného počítače další škodlivé programy. [celá zpráva]

Se spamem si nedovedou poradit ani zákony

V USA již od roku 2003 platí zákon CAN-SPAM, který zakazuje používat nepravdivé údaje v hlavičce e-mailu a přikazuje firmám i soukromým osobám vždy uvést jednoznačnou identifikaci odesilatele. I přes veškerá legislativní opatření a trestní postihy zůstávají v USA hlavním zdrojem nevyžádané pošty botnety (síť k rozesílání spamu -pozn. red.), které jí dále rozesílají po celém světě.

Spammeři po celém světě v současnosti těží z možnosti anonymních registrací domén a levnějšího hostingu webových stránek, který přinesla především hospodářská krize. Jejich metody jsou navíc stále propracovanější. Dokáží například rychle měnit svoje IP adresy, jakmile se ty aktuálně používané dostanou na seznam „nevhodných“ internetových stránek (blacklist).

Spam existoval dříve než internet

Dávno před zrodem internetu dnešní podoby proběhla aféra, kterou lze označit za zrod spamových zpráv. V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům pošty v síti Arpanet zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače. Nevyžádaná pošta byla vlastně prvním spamem, ačkoli tento název se začal používat až o patnáct let později.

Teprve v roce 1993 přišel administrátor sítě Usenet Joel Furr s pojmem spam – nevyžádaná pošta. Furr se inspiroval svým oblíbeným seriálem Monty Python a skečem o mase v konzervách, na kterých si skupina Vikingů pochutnávala a opěvala ho: „Spam. Spam. Spam. Spam. Spam.“ Spam je obchodní značka konzervy s vepřovou šunkou. Název vznikl zkrácením slov sp(ice) a (h)am – koření a šunka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám