Hlavní obsah

Neštěstí na Haiti začali zneužívat na Facebooku čeští rasisté

Novinky, Miloslav Fišer

Bezprostředně po zemětřesení na Haiti byla na Facebooku založena skupina, která si dala za cíl finančně pomoci obětem tamního neštěstí. Tvůrce skupiny sliboval, že za každého jejího člena bude odesláno 10 Kč na pomoc Haiti. Na konci minulého týdne se však ukázalo, že více než 130 tisíc členů skupiny se stalo obětí rasistického vtipu.

Foto: mif, Novinky

Stránka, která původně slibovala pomoc obětem zemětřesení na Haiti.

Článek

Podle uživatelky Facebooku Michaly Novákové na stránkách Facebooku vznikla skupina slibující zaslání 10 Kč za každého přihlášeného člena na pomoc postiženým na Haiti. Ve chvíli, kdy skupina obsahovala přes 130 tisíc přihlášených uživatelů, objevil se u ní text zaměřený proti černochům.

V popisu skupiny stojí: „Černoši nejsou ohrožený druh, ale naopak přemnožený. Není sebemenší důvod je ještě podporovat, Země není nafukovací. Akorát si nadělají další a další potomstvo a v lepším případě zase s nataženou rukou čekají, co jim hloupí a sebedestruktivní běloši pošlou, v horším případě imigrují do bělošských zemí. Sama jsem v Anglii a Francii viděla, jak je žití ve čtvrtích, kde jsou i černoši, Arabové a Pakoši pro bělochy hrozné. Představa, že se začnou jednou méně množit a začnou díky nízké porodnosti vymírat jako běloši, je naivní, rozhodně v horizontu nejbližších stovek let.“

Je to neskutečný hyenismus!
uživatelka Facebooku Michala Nováková

Tato radikální změna zaměření skupiny pohoršila značnou část členů, kteří se k ní přidávala v dobré víře pomoci lidem po neštěstí. „Je to neskutečný hyenismus!“ komentovala situaci Michala Nováková.

Skupinu založila Adéla Sobotková. Není však jisté, zdali její profil na Facebooku není pouze smyšlený a nesloužil pouze pro vytvoření takové skupiny. Celý nápad s nalákáním důvěřivých uživatelů však měl patřit jisté Markétě z Velkého Meziříčí, které autorka na konci popisu děkuje za inspiraci.

Autorka skupiny dále v textu nabádá uživatele, aby se místo pomoci v zahraničí soustředili na tuzemské problémy. „Než podporovat něco takového cizího, to raději pomozte svým blízkým a bližním, zajděte na návštěvu k prarodičům, kupte dárek partnerovi či zajeďte s dětmi na výlet. Nežijte virtuální realitou a černochy z Haiti, ale pomožte lidem ve vlastní zemi a vlastního původu,“ píše se v popisu skupiny.  

Podvod na Facebooku není ojedinělý

Obdobné machinace s uživatelskými skupinami na Facebooku nejsou vůbec ojedinělé. Na začátku letošního roku se například desetitisíce uživatelů skupiny, která slibovala možnost vyhrát deset mobilních telefonů iPhone, pokud se lidé stanou jejími členy, staly obětí politické propagandy. [celá zpráva]

O Facebooku

Tento již celosvětový fenomén vznikl před pěti lety. Vymyslel jej student harvardské univerzity Mark Zuckerberg. Obliba původně vysokoškolského webu se rychle rozšířila a nyní jej využívá více než 500 miliónů lidí.

Facebook funguje na principu registrace a vytvoření si vlastního profilu. Ten si následně mohou většinou prohlédnout pouze ti uživatelé, které dotyčný označí jako „přátele“. Zároveň se každému zobrazuje nabídka lidí, které by mohl znát. Okruh „kamarádů“ se tak neustále rozšiřuje. S rostoucím počtem uživatelů roste i ztráta soukromí. Je možné nastavit profil tak, aby byl dostupný všem.

Facebook je populární díky pohodlnému vkládání fotografií, které si mohou vybraní kamarádi prohlédnout. Stačí ale, aby například někdo z vašich blízkých okomentoval snímek z vaší narozeninové oslavy, a fotku a komentář uvidí i lidé, které sice neznáte, ale patří do okruhu známých vašich přátel. Na stejném principu fungují i diskuze a vzkazy vkládané na Facebook.

Skupina, v níž bylo registrováno přes 70 tisíc uživatelů se totiž 3. ledna přejmenovala na "Mladí lidé volí Jiřího Paroubka". V popisu skupiny pak stálo: „Pokud máte rádi Jiřího Paroubka přidejte se do této skupiny. Volíme Jiřího Paroubka aby se vlády neujaly modré straky a nerozkradli celou naši republiky. Volíme Jiřího Paroubka aby se Topolánek už konečně zmizel z české politiky. Mladí lidé podporují Jiřího Paroubka!“  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám