Hlavní obsah

Podvodníci zneužívají tragédie na Haiti, na internetu z lidí tahají peníze

Novinky,
Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování FBI varoval, že tragického zemětřesení na Haiti se pokoušejí zneužívat podvodníci, kteří rozesílají podvodné e-maily vyzývající k zaslání pomoci. Částky ale nejdou k potřebným, nýbrž do kapes těchto podvodníků, píše server AXcess News.

Článek

FBI a americká telekomunikační společnost AT varují před konkrétními případy podvodných humanitárních účtů, které se už v USA objevily. Nejrozšířenější je mail, který má vyvolat dojem, že jej posílá britský Červený kříž. Zasilatelé zneužili skutečné adresy sídla britského Červeného kříže, ale e-mailová adresa je falešná. Text vyzývá k zaslání peněz pomocí společnosti Western Union, jejíchž služeb nikdy Červený kříž nevyužíval. Podvodník si pak může dojít pro peníze na pobočku Western Union.

Jde o variantu podvodného e-mailu Nigeria/419. Většinou vyzývá k zaslání nejméně 250 liber.

Pozor na e-maily od falešných Haiťanů

Další formou jsou osobní e-maily, kdy o pomoc žádá údajný obyvatel zemětřesením postiženého Haiti. Odkazy v nich neopatrného uživatele přesměrují na stránky s žádostmi o převod finanční částky na konkrétní účet či poskytnutí detailů kreditní karty k převodu peněz, což může hrozit vyluxováním účtu.

Velké nebezpečí představují podobné žádosti zaslané na mobil, na které se rozhodně nemá odpovídat. Odpovědi míří na komerční linky s vysokým tarifem, varuje americký telekomunikační operátor AT.

FBI dále varuje před tím, aby lidé posílali peníze přes organizace, které najdou na internetu po vyhledání spojení slov Haiti Relief (Haiti Pomoc), neboť odkazy většinou vedou na pochybné stránky nabízející nepoužitelné antivirové programy, popřípadě jsou na nich trojští koně, uvádí v přehledu druhů podvodů server KVFS12.

Peníze raději posílat osvědčenými způsoby

Americké úřady upozorňují, že OSN ani žádné humanitární organizace nerozesílají e-maily nebo textové zprávy žádající o pomoc. Nedělá to ani Červený kříž. Doporučují zasílat peníze známým organizacím na čísla účtů zveřejněné v médiích a v televizi nebo pomocí DMS. Lze využít i možnosti darovat v kostelích.

Jak můžete opravdu pomoci lidem na Haiti
Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic provozuje na Haiti tři nemocniční zařízení a zřídila tam několik polních nemocnic. Lidé mohou posílat peníze na účet 2101050700/2700, VS 111. Člověk v tísni vyhlásil sbírku na pomoc postiženému Haiti. Lidé mohou přispívat na konto SOS Haiti 40954095/0300. Organizace věnovala na rychlou pomoc 300 000 korun ze svého humanitárního fondu.Charita Česká republika vyhlásila na pomoc Haiti veřejnou sbírku a otevřela sbírkový účet 35-1868350237/0100 u Komerční banky, VS 99999. Do sbírky je možné přispět také odesláním třicetikorunové  DMS HAITI na číslo 87777. Sbírku vyhlásila i organizace ADRA. Otevřela účet 40284028/0300, VS 391. Přispívat lze i pomocí mobilu zasláním dárcovské sms v hodnotě 30Kč ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777.

Na sbírkových účtech na pomoc zemětřesením postiženému Haiti přibyly za poslední hodiny milióny korun. Organizace Člověk v tísni ve čtvrtek shromáždila pro Haiťany 1,3 miliónu korun, v pátek už počítala se zhruba 3,8 miliónu korun. Do oblasti vysílá svou pracovnici jako koordinátorku humanitární pomoci. Stejně tak se rozhodla Charita ČR, na Haiti míří dva její zástupci. Charita vybrala dosud přes dva milióny korun. ADRA do čtvrtečního poledne vybrala 700 000 korun, dnes má na kontě téměř o milión korun více.

Přispět hodlá i stát, vláda o výši pomoci rozhodne v pondělí. Pět miliónů korun vyčlenilo již ministerstvo zahraničních věcí. Peníze pošle Dětskému fondu OSN (UNICEF) na obnovu zdrojů pitné vody.

Úterní zemětřesení na Haiti podle odhadů Červeného kříže nepřežilo na 50 000 lidí, desítky tisíc jsou pohřešovány. Podle informací OSN bylo haitské hlavní město Port-au-Prince při otřesech z deseti procent zničeno, bez přístřeší je v oblasti 300 000 lidí. OSN také uvedla, že zatím dostala sliby pomoci Haiti v celkové výši 268,5 miliónu dolarů (asi 4,9 miliardy korun).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám