Hlavní obsah

Google je kvůli cenzuře připraven vyklidit pozice v Číně

Novinky, Miloslav Fišer

Americká společnost Google se rozhodla skoncovat s cenzurou výsledků hledání na čínské verzi svých internetových stránek google.cn. Své stanovisko považuje firma za definitivní, i kdyby kvůli němu musel opustit bohatý čínský trh. Google byl kvůli cenzuře - poplatné komunistickému režimu v Pekingu - opakovaně kritizován.

Foto: mif, Novinky

Čínské stránky společnosti Google

Článek

Překvapivé stanovisko Googlu vydal na firemním blogu David Drummond, viceprezident pro rozvoj společnosti a ředitel právního oddělení. Ten mimo jiné v prohlášení uvádí, že firmě vadí celkový přístup čínských úřadů k vyhledávání na Googlu. Úřady totiž filtrují na internetu “nevhodná“ politická témata a pravidelně k tomu nutí také samotné internetové společnosti.

Jedním z hlavních důvodů, proč se firma údajně uchýlila k tomuto rozhodnutí, je ale také nedávný útok hackerů na e-mailové schránky čínských aktivistů za lidská práva, jež jsou umístěny na serverech Googlu.

Cenzura čínského internetu se nelíbí ani USA

Radikální stanovisko vydal David Drummond ve chvíli, kdy kvůli cenzuře vzrůstá napětí mezi Čínou a Spojenými státy. Příští týden se totiž podle serveru telegraph.co.uk ministryně zahraničí Hillary Clintonová chystá oznámit, jakým způsobem plánují USA bojovat proti cenzuře na internetu.

Čína je v současnosti největším internetovým trhem na světě. Internet v této zemi používá okolo 350 miliónů lidí a tento počet se navíc neustále zvyšuje. Díky tomu si nejrůznější internetové společnosti vydělají za rok jen díky vyhledávání hesel více než 18 miliard korun.

Kvůli tak vysokým ziskům se internetové společnosti často podvolují přísným čínským pravidlům, podle kterých musí firmy filtrovat například extrémistické a pornografické weby – ve skutečnosti jsou ale cenzurována také citlivá politická témata.

Čínské úřady často své jednání obhajují tím, že svým jednáním se pouze snaží pro své občany zajistit bezpečný internet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám