Hlavní obsah

České a slovenské počítače začal masivně ohrožovat zákeřný červ Conficker

Novinky, Miloslav Fišer

Zákeřný červ Conficker napadá počítače s Windows již od konce roku 2008. Přestože Microsoft již více než rok nabízí proti tomuto škodlivému viru bezpečnostní aktualizaci operačního systému, Confickeru se stále daří napadat nové a nové počítače. Za měsíc prosinec se dokonce stal nejrozšířenější počítačovou hrozbou v Čechách i na Slovensku. Vyplývá to z bezpečnostní statistiky antivirové společnosti Eset.

Foto: Novinky

Článek

První verze počítačového červa Conficker začala napadat počítače koncem roku 2008 a odkazovala na doménu, která je známá jako centrum šíření spyware a falešných antivirových produktů. 

Aktuální verze Confickera je však ještě nebezpečnější. Instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Červ je naprogramován tak, že poté, co se usadí v počítači, se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu spolu s falešným programem na ochranu proti virům. [celá zpráva]

V České republice má Conficker mezi zaznamenanými hrozbami podíl 4,46 %. Daří se mu ale masivně pronikat do počítačů na celé planetě. S podílem necelých deset procent je totiž Conficker světově nejrozšířenější počítačovou hrozbou. Nejvyšší podíl dosahuje tento škodlivý kód v Rusku (17,13 %), Bulharsku (15,35 %), JAR (14,92 %) a Rumunsku (14,37 %).

Jako obranu proti Confickeru doporučují bezpečnostní odborníci z Microsoftu instalaci všech aktualizací vašeho antivirového programu a operačního systému Windows. Pokud si nejste jisti, zdali počítač již nebyl nakažen, je vhodné jej také zkontrolovat pomocí bezpečnostních programů Windows Live safety scanner a Malicious Software Removal Tool. Ty by měly být schopny také bezplatně vir z počítače odstranit.

Co způsobuje virus Conficker v počítači?
Blokuje nebo ukončuje aplikace bezpečnostního softwaru. Antiviry si tak nedokážou stáhnout potřebné aktualizace a identifikovat infikovaný počítač.
Dokáže zablokovat antivirové a bezpečnostní programy, které mají chránit počítač. Ty potom nedokážou červa v operačním systému identifikovat.
Umí komunikovat v systémech P2P, tedy peer-to-peer (rovný s rovným), pomocí kterých se rozesílá na další počítače.

Na druhém místě za Confickerem se na konci roku 2009 se sedmi procenty umístil INF/Autorun. Tak je označována směs hrozeb, nejčastěji trojských koní, šířících se přes vyměnitelná média.

Podíl škodlivých kódů INF/Autorun, zneužívajících funkci autorun.inf v operačních systémech Windows se však bude neustále snižovat díky rozšiřování operačního systému Windows 7, který nabízí lepší zabezpečení počítače.

Virus podobný Confickeru existoval již před deseti lety

Melissa byl první virus, který se z infikovaného počítače dokázal sám rozesílat pomocí e-mailu. Před deseti lety jej objevili výzkumníci laboratoří Avert Labs antivirové společnosti McAfee. Tento druh malwaru je nyní již na ústupu, útočníci ale přišli mezitím s jinými triky a stále dokážou způsobovat mnoho problémů.

„Před deseti lety si autoři malwaru chtěli především získat jméno. Současnost poskytuje úplně jiný obrázek. Kybernetičtí podvodníci jsou vedeni vidinou finančního zisku – snaží se krást osobní informace a získat útokem peníze,“ uvádí Dmitry Gryaznov, jeden z výzkumníků laboratoří McAfee Avert Labs, kteří objevili virus Melissa.

Třetí příčku obsadil v celosvětovém měřítku Win32/PSW.OnLineGames, snažící se odcizit hlavně přístupové údaje k účtům hráčů populárních online počítačových her.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám