Hlavní obsah

Opičí montáž Obamové přes omluvy Googlu znovu vévodí vyhledávači obrázků

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V listopadu loňského roku se společnost Google omluvila manželce amerického prezidenta Baracka Obamy za to, že při zadání jejího jména do vyhledávače obrázků se na první pozici zobrazí rasistická fotomontáž. Na ní je Michelle Obamová zobrazena jako opice. Takřka okamžitě po tomto incidentu fotografie z vyhledávače zmizela, nyní se ale opět zobrazuje na první příčce.

Foto: mif, Novinky

Rasistický snímek manželky amerického prezidenta Michelle Obamové.

Článek

Poprvé se rasistická fotomontáž první dámy objevila na internetu 24. listopadu 2009. Ještě tentýž den byla společnost Google upozorněna, že tento urážlivý snímek zobrazuje na první pozici. Ihned poté se zástupci Googlu manželce amerického prezidenta za výsledek hledání omluvili formou oficiálního prohlášení.

Foto stáhnul blog Hot Girls

V prohlášení Google uvedl, že výsledky hledání ovlivňují tisíce nejrůznějších faktorů. Ty prý není možné měnit na žádost uživatelů, a to ani v případě, že se jedná o podobný případ. Fotomontáž však hned 25. listopadu z vyhledávače zmizela. Odstranit se jí totiž rozhodli ihned po upozornění provozovatelé blogu Hot Girls, na nichž byla umístěná.

V současnosti ale rasistický snímek Google opět zobrazuje na první pozici ve chvíli, kdy zadáte do vyhledávače obrázků jméno Michelle Obama. Snímek je umístěn na blogu bernardtalks.com. Na něm se přitom autor, jistý americký student Bernard, nesnaží první dámu fotografií jakkoliv urazit.

Ve svém článku pouze otevřeně přemýšlí nad tím, kde je pomyslná hranice mezi svobodou slova a v jakých případech by internetové společnosti měli proti podobným případům zasahovat. Google nicméně již podle svého předchozího stanoviska opět měnit výsledky vyhledávání nebo blokovat autorovi stránky nebude.  

Google cenzuruje vyhledávání jen na přání Pekingu

Společnost Google nemá se svými výsledky hledání problém poprvé. Již v roce 2004 se omlouvala za to, že po zadání slova žid do vyhledávače se na první pozici objevil odkaz na antisemitické webové stránky.  

Tento internetový gigant odmítá výsledky hledání jakkoliv měnit, pokud neporušují zákon. A to i v případě, že jsou na hranici morální vhodnosti. Pokrytecky se však Google podle zahraničních blogerů chová například v Číně, kde blokuje přístup k informacím, které tamní vláda označí za “škodlivé“. Tím podle nich přispívá k cenzuře.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám