Hlavní obsah

Nejčastější vánoční podvody na internetu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví podvodníci se prakticky každý rok snaží zneužít předvánočního chaosu a odcizit lidem informace o bankovních účtech, peníze, nebo jiné citlivé údaje. Jen za poslední dva roky se zlodějům podařilo vydělat nepozornosti internetových uživatelů na celém světě více než 146 miliard korun. Novinky.cz přinášejí přehled nejčastějších vánočních podvodů.

Foto: Novinky

Článek

Jedním z nejčastějších podvodů před vánočními svátky jsou podle statistik antivirové společnosti McAffe falešné e-maily, které lidi lákají na charitativní akce. Ve zprávě je často umístěn odkaz, který směruje uživatele na webové stránky, jež obsahují viry nebo jiné škodlivé kódy.

V horším případě se útočník snaží v e-mailu rovnou zneužít dobročinnosti lidí a vylákat z nich informace o bankovních kartách. Ty v dobré víře někteří uživatelé poskytnou, protože si myslí, že přispívají na dobrou věc.

Nalákat důvěřivé uživatele se podvodníci snaží také na weby se značkovými výrobky, jež nabízí za velice nízké ceny. Využívají přitom produktů luxusních firem, jako je Cartier, Gucci nebo Tag Heuer. Při objednávce od potencionálních zákazníků získají důvěrné informace, nebo se jim pomocí škodlivých kódů podaří infikovat počítač. 

Podvodníci rozesílají vánoční blahopřání 

Podvodníci také s oblibou posílají všem lidem vánoční blahopřání, které je k emailu připojeno jako příloha uložená v PowerPointu. Tento soubor ale zpravidla obsahuje škodlivý malware, jako je například škodlivý virus Wigon.

Ten je aktuálně jednou z největších tuzemských počítačových hrozeb. Počítačoví piráti naprogramovali škodlivý kód Wigon velice jednoduše. Jeho úkolem je chovat se v počítači co nejméně nápadně, aby na pozadí mohl z internetu stahovat další nebezpečný obsah přes zašifrované soubory.

Stažené soubory průměrně obsahují osm až deset dalších hrozeb a nejsou ukládány na pevný disk, nýbrž přímo do běžících procesů. Wigon dokáže také upravit nastavení firewallu tak, aby nedokázal odhalit jeho infiltraci a škodlivou činnost dalších virů.

Sociální sítě jsou masivně zneužívány

V předvánočním ruchu přišli počítačoví podvodníci také s novým způsobem, jak šířit mezi lidmi nevyžádanou poštu. Ta se totiž kromě e-mailových schránek stále častěji objevuje také v prostředí sociálních sítí.

Podvodníci se totiž podle studie antivirové společnosti McAfee snaží nabídkou peněz nalákat především mladé uživatele, aby si zakládali účty v různých sociálních sítích a rozesílali dále nevyžádané zprávy.

Nejvíce se spam a podvodné zprávy začaly šířit v mikroblogovací službě Twitter. Útočníci totiž využívají toho, že na Twitteru mohou být příspěvky uživatele přístupné naprosto všem uživatelům, a to i prostřednictvím nejrůznějších fulltextových vyhledávačů.

Podvodné SMS útočí na chytré mobilní telefony

Středem zájmu kyberzločinců se staly také chytré mobilní telefony s přístupem na internet. Podle studie společnosti Cisco bezpečnostní experti od začátku letošního roku zaznamenávají každý den dvě až tři nové kampaně, ve kterých jsou lidem s chytrými mobily odesílány podvodné SMS zprávy s odkazem na zavirovanou internetovou stránku.

Většina lidí si totiž ani neuvědomuje, že zavirován nemusí být jenom jejich počítač, ale klidně i mobilní telefon. Celosvětově je používáno 4,1 miliardy mobilních telefonů a vzhledem k tomu, že lidé často nemají nainstalován žádný antivir, jsou snadnou kořistí pro všechny útočníky.

Doznívající finanční krize

V neposlední řadě se podvodníci snaží zneužít doznívající finanční krize a nabízejí lidem podvodné nabídky zaměstnání. V e-mailových schránkách se tak hromadí zprávy s nabídkami dobře placených míst, nebo zajímavý výdělek při práci z domova.

V takovýchto e-mailech útočníci často žádají vyplnit dotazník s osobními údaji, ke kterému se váže také zaplacení vstupního poplatku. Řádné práce se pochopitelně od podvodníků nedočkají. Ti si ponechají jejich peníze a zpravidla se snaží ještě prodat jejich osobní informace na černém trhu

Jak se na internetu chovat bezpečně
Podvodné e-maily
Ignorujte e-maily, v nichž se po vás požaduje, abyste se přihlásili na webovou stránku obchodní nebo finanční instituce a aktualizovali informace o vašem účtu. Nikdy neklikejte na adresu webové stránky, kterou jste dostali e-mailem. Podvodníci, kteří se snaží ukrást vaše osobní údaje, často tuto metodu, která se nazývá „phishing“, využívají k přilákání zákazníků na nepravé webové stránky podobné těm skutečným, které jsou vytvořené speciálně na získání co největšího množství vašich osobních údajů.
Pozor na internetové kavárny
V počítačích internetových kaváren mohou být nainstalované programy, např. zaznamenávače klávesových úderů, které zachytí vaše přihlašovací jméno, heslo a další citlivé údaje. Bezdrátové připojení představuje bezpečnostní riziko. U bezdrátového připojení se připojujte při zvýšeném zabezpečení. Softwarové i hardwarové kontrolní mechanismy zabezpečí, že citlivé údaje včetně hesel se zašifrují do bezdrátového připojení, pomocí něhož surfujete.
Pravidelné aktualizace
Pravidelně si ve vašem počítači aktualizujte nejnovější záplaty (patche) operačního systému, bezpečnostní brány (firewall), antivirový a antispyware software a kontrolujte, jestli fungují.
Neposílejte osobní údaje pomocí e-mailu
Nikdy neposílejte vaše osobní údaje jako jsou číslo kreditní karty, účtu nebo rodné číslo prostřednictvím e-mailu. Pokud chcete poskytnout tyto údaje prostřednictvím webové stránky nějaké organizaci, dívejte se po označení, že je stránka bezpečná (např. zámek na liště prohlížeče nebo adresa webová stránky začínající https, kde „s“ znamená bezpečná).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám