Hlavní obsah

Intel byl v USA obžalován ze zneužívání dominantní pozice na trhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká Federální obchodní komise (FTC) ve středu zažalovala největšího světového výrobce počítačových čipů Intel kvůli údajnému zneužívání dominantní pozice na trhu. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. FTC je jednou ze dvou vládních agentur, které ve Spojených státech prosazují dodržování antimonopolních zákonů. Společnost Intel její obvinění odmítla.

Článek

Intel podle FTC po celé desetiletí nezákonně zneužíval svou pozici k potlačení konkurence a k posílení svého monopolního postavení. Připravil tak spotřebitele o možnost volby a zbrzdil inovace v čipovém průmyslu.

FTC uvedla, že Intel používal hrozby i odměny, aby odradil některé přední výrobce počítačů od nákupů čipů od jiných firem. Intel podle FTC rovněž v tajnosti přepracoval důležitý počítačový software, aby tak brzdil výkon konkurenčních mikroprocesorů.

"Intel se pustil do dobře promyšlené kampaně k ochromení konkurenčních hrozeb pro jeho monopol," uvedl šéf úřadu FTC pro konkurenci Richard A. Feinstein. Dodal, že firma tak porušila pravidla poctivé hry i zákony ochraňující konkurenci.

Intel označil žalobu FTC za zavádějící. Obvinil komisi z toho, že plně neprošetřila vznesená obvinění. "Intel soutěžil poctivě a v souladu se zákonem," uvedla firma.

Intel čelí podobným obviněním již řadu let

Spory kvůli zneužívání monopolu vede největší výrobce počítačových čipů na světě již léta. Například na začátku listopadu se Intel dohodnul s konkurenční společností Advanced Micro Devices (AMD) na zaplacení odškodného ve výši 1,25 miliardy dolarů, tedy více než 21 miliard korun, jako vyrovnání všech patentových sporů. Kvůli nim se Intel zodpovídal i před Evropskou komisí.

Firma měla konkurenční společnost AMD údajně poškozovat podle komise tím, že výrobcům počítačů nabízela slevy za to, když nebudou jejich procesory montovat do svých počítačových sestav. To narušilo konkurenci na trhu omezením volby místních výrobců počítačů při výběru obchodních partnerů.

Za zneužívání monopolu udělila pokutu Intelu již loni také Korejská komise pro poctivý obchod (KTFC). Podle rozhodnutí, kterému předcházelo tříleté vyšetřování, nakonec firma musela zaplatit 26 miliónů dolarů, tedy přibližně 410 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám