Hlavní obsah

Egypt chce první registraci internetové domény psané arabsky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Egyptský ministr pro informační technologie Tárik Kamál v pondělí zažádal o registraci první internetové domény psané arabským písmem. Zároveň připomněl, že ve světě žije přes 300 miliónů Arabů, ale v arabštině dnes není ani procento internetového obsahu.

Foto: Archiv, Právo

Pro arabský svět bylo rozhodnutí klíčovým krokem, protože dosud mohl využívat internet jen omezeně kvůli špatnému přístupu, nedostatečnému obsahu a cenzuře.

Článek

V Egyptě se koná konference Internet Governance Forum, jejíž diskuse se točí kolem internetového přístupu rozvíjejících se ekonomik, kde je značná část populace od sítě odříznuta. Kamál oznámil, že se nová doména vysloví ".masr" a znamená Egypt. "Je to pro nás velký okamžik," dodal.

O doménách jiným písmem než latinkou rozhodlo na konci října Internetové sdružení pro přidělování jmen a čísel (ICANN). Otevřel se tak prostor pro domény psané například i čínsky či korejsky. ICANN je americká nezisková organizace zodpovědná za přidělování internetových domén a adresního prostoru.

Pro arabský svět bylo rozhodnutí klíčovým krokem, protože dosud mohl využívat internet jen omezeně kvůli špatnému přístupu, nedostatečnému obsahu a cenzuře. Nyní se internetovým aktivitám v arabském světě otevírají dveře a využít toho chtějí různé firmy včetně americké firmy Yahoo.

Její spoluzakladatel Jerry Yang na konferenci uvedl, že firma zavede elektronickou poštu a zasílání vzkazů v arabštině příštím rokem. Přesné datum ale neuvedl. Yang dodal, že přístup na internet dnes ještě nemá zhruba 75 procent světové populace. V takzvaných mladých ekonomikách má světová počítačová síť přibližně 325 miliónů uživatelů a předpokládá se, že toto číslo poroste do roku 2012 o 19 procent ročně, napsala agentura AP.

Češi mají zájem o domény s diakritikou

Jen za prvních 24 hodin spuštění předregistrace evropských domén s diakritikou zaznamenala společnost Zoner rekordní počet 1800 úspěšně registrovaných domén. To znamená, že v průměru se registrovala každou minutu jedna doména.

„Tak obrovský zájem jsme nečekali. Je to jasný důkaz toho, že po doménách s diakritikou je velká poptávka. Věřím, že i česká doména CZ nezůstane pozadu a český národ také brzy získá možnost registrovat CZ domény s diakritikou,“ komentoval zájem o domény s diakritikou ředitel internetové divize společnosti Zoner Petr Komárek.

Předregistraci evropských domén s háčky a čárkami nabízí několik tuzemských firem. Registrovat a používat je bude oficiálně možné od 10. prosince

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám