Hlavní obsah

Nejohroženější jsou na internetu lidé do 20 a nad 50 let

Mezi nejohroženější uživatele internetu patří lidé do 20 let a starší 50 let. Mladí lidé do 20 let totiž experimentují a stahují nelegální obsah, naopak osoby nad 50 let se technologií obávají. Uvedl to Magnus Kalkuhl z ruské antivirové společnosti Kaspersky Lab.

Foto: Novinky

Podle bezpečnostních expertů by měla být počítačová bezpečnost zavedena do školní výuky. Zvláštní kategorii, která je nejzranitelnější, totiž tvoří děti.

Článek

Z údajů společnosti vyplývá, že uživatelé mezi 14 a 19 lety rádi zkoušejí nové programy a technologie a na počítačích rádi experimentují. Přitahují je také sociální sítě jako Twitter, Facebook, MySpace a často stahují nelegální obsah.

Naopak uživatelé nad 50 let jsou opatrní, protože se bojí, že by mohli něco "rozbít". Jsou někdy k používání počítačů donuceni, protože to vyžaduje udržení jejich pracovního místa. Často také užívají online bankovnictví, které s sebou nese při nízké úrovni zabezpečení riziko finančních ztrát.

"Uživatelé podceňují organizovanost počítačových zločinců, kteří jsou dnes zaměřeni na vydělávání peněz. Neorientují se v nových metodách a jejich počítače jsou infikovány, aniž by o tom věděli," poznamenal Kalkuhl. Tím se dostávají do ohrožení jejich bankovní účty, kreditní karty a také jejich identita (e-mail, ICQ, Facebook), dodal.

Ohrožena jsou osobní i firemní data

Ohrožena podle něj bývají také jejich pracovní či soukromá data. To vytváří situaci, kdy zařízení infikovaných uživatelů mohou být zneužita například k útokům na další počítače v síti nebo rozesílání spamu.

Řešením může být prevence a vzdělávání rizikových skupin. Kalkuhl míní, že počítačová bezpečnost by měla být zavedena do školní výuky. Zvláštní kategorii, která je nejzranitelnější, totiž tvoří děti.

"Na základě statistik lze odhadnout, že jen 60 procent uživatelů počítačů má čas na vzdělávání a 40 procent z nich stále experimentuje a zkouší nové věci," uvedl Kaspersky s odkazem na společnou studii ARD/ZDF. Celkově nejméně polovina všech uživatelů patří do vysoce rizikových skupin.  

Nebezpečí číhá na internetu i na děti

Na internetu se ale nevyskytují pouze podvodníci, kteří z vás chtějí vylákat informace, nebo se dostat do vašeho počítače. Jaké nebezpečí a nástrahy číhají na děti i dospělé na internetu? To vše je k vidění ve filmu pro kampaň Seznam se bezpečně. Unikátní projekt portálu Seznam.cz a jeho partnerů je založen na skutečných událostech, o kterých oběti ve snímku otevřeně hovoří. [celá zpráva]

V jednotlivých příbězích jsou ukázána rizika anonymního seznamování: příběh Andrey, která byla na schůzce naslepo znásilněna; nebo příběh malé Moniky, která si dopisovala s pedofilem. Co vše se může stát, pokud děti poskytnou své nahé fotografie, jaké to je být vydírán, a že jsou i případy, které bohužel končí tragicky.

Celý film je možné shlédnout na stránkách seznamsebezpecne.cz, kde mohou lidé také nahlásit závadný obsah na internetu, nebo požádat odborníky o pomoc.

Aktuální internetové hrozby
Spamy
Jednou z nejosvědčenějších cest, jak infikovat milióny počítačů po celém světě jsou spamy s lákavými nabídkami, které často obsahují linky na zavirované webové stránky. Pomocí nich pomohu počítačoví podvodníci rozšiřovat zákeřné červy, trojské koně a jiné škodlivé kódy. Denně je rozesláno 180 miliard spamových zpráv, což tvoří okolo 90 procent veškeré e-mailové komunikace.
Spamdexing
Mnoho firem se snaží pomocí nejrůznějších klíčových slov optimalizovat své stránky tak, aby byly v internetových vyhledávačích na předních pozicích. Tuto techniku od nich odkoukali počítačoví zločinci, kteří podobným způsobem klíčují svoje zavirované podvodné stránky.
Podvodné SMS zprávy
Středem zájmu kyberzločinců se staly také chytré mobilní telefony s přístupem na internet. Podle studie společnosti Cisco bezpečnostní experti od začátku letošního roku zaznamenávají každý den dvě až tři nové kampaně, ve kterých jsou lidem s chytrými mobily odesílány podvodné SMS zprávy s odkazem na zavirovanou internetovou stránku. Většina lidí si totiž ani neuvědomuje, že zavirován nemusí být jenom jejich počítač, ale klidně i mobilní telefon. Celosvětově je používáno 4,1 miliardy mobilních telefonů a vzhledem k tomu, že lidé často nemají nainstalován žádný antivir, jsou snadnou kořistí pro všechny útočníky.
Insideři a finanční krize
Kvůli finanční krizi přicházejí lidé po celém světě o svá pracovní místa. Propuštění lidé, kteří měli přístup k důležitým firemním datům (tzv. insideři), mohou často důvěrné informace zneužít proti svému bývalému zaměstnavateli. Případně získané informace nabídnou konkurenci, aby si zajistili nové pracovní místo.

Jak se na internetu chovat bezpečně

Pozor na internetové kavárny

V počítačích internetových kaváren mohou být nainstalované programy, např. zaznamenávače klávesových úderů, které zachytí vaše přihlašovací jméno, heslo a další citlivé údaje.

Bezdrátové připojení představuje bezpečnostní riziko

U bezdrátového připojení se připojujte při zvýšeném zabezpečení. Softwarové i hardwarové kontrolní mechanismy zabezpečí, že citlivé údaje včetně hesel se zašifrují do bezdrátového připojení, pomocí něhož surfujete.

Pravidelné aktualizace

Pravidelně si ve vašem počítači aktualizujte nejnovější záplaty (patche) operačního systému, bezpečnostní brány (firewall), antivirový a antispyware software a kontrolujte, jestli fungují.

Podvodné e-maily

Ignorujte e-maily, v nichž se po vás požaduje, abyste se přihlásili na webovou stránku obchodní nebo finanční instituce a aktualizovali informace o vašem účtu. Nikdy neklikejte na adresu webové stránky, kterou jste dostali e-mailem.

Podvodníci, kteří se snaží ukrást vaše osobní údaje, často tuto metodu, která se nazývá „phishing“, využívají k přilákání zákazníků na nepravé webové stránky podobné těm skutečným, které jsou vytvořené speciálně na získání co největšího množství vašich osobních údajů.

Neposílejte osobní údaje pomocí e-mailu

Nikdy neposílejte vaše osobní údaje jako jsou číslo kreditní karty, účtu nebo rodné číslo prostřednictvím e-mailu. Pokud chcete poskytnout tyto údaje prostřednictvím webové stránky nějaké organizaci, dívejte se po označení, že je stránka bezpečná (např. zámek na liště prohlížeče nebo adresa webová stránky začínající https, kde „s“ znamená bezpečná).

Zapnutý firewall

Firewall dovoluje lépe zabezpečit operační systém. Méně zkušení uživatelé by jej rozhodně neměli vypínat. Při nedostatečných znalostech je také vhodné nechat jeho nastavení v automatickém režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám