Hlavní obsah

Evropská komise vznesla námitky vůči fúzi firem Oracle a Sun

Evropská komise vznesla námitky vůči plánovanému převzetí výrobce počítačů Sun Microsystems softwarovou firmou Oracle za 7,4 miliardy dolarů (126 miliard Kč). EK vyjádřila v předběžném hodnocení obavy, že spojení podniků by mohlo narušit konkurenci na trhu s databázemi. Uvedla to firma Sun ve zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy.

Článek

Námitky EK podle agentury AP stupňují napětí ohledně osudu transakce, která již byla schválena ve Spojených státech. EK by měla do 19. ledna rozhodnout, zda transakci také schválí. Obě firmy původně doufaly, že fúze bude dokončena již letos v létě.

Americké ministerstvo spravedlnosti, které spojení podniků odsouhlasilo v srpnu, v pondělí uvedlo, že podle jeho názoru budou mít zákazníci i po dokončení fúze široký výběr. "Antimonopolní divize ministerstva dospěla k závěru, že tato fúze pravděpodobně nebude protikonkurenční," dodalo.

Generální ředitel Oraclu Larry Ellison v září uvedl, že Sun kvůli nejistotě ohledně své budoucnosti každý měsíc přichází o zhruba 100 miliónů dolarů. Této nejistoty totiž využívají konkurenti IBM a Hewlett-Packard, kteří firmě za pomoci velkých slev přebírají zákazníky.

Převzetím firmy Sun se Oracle přemění ze třetího největšího výrobce softwaru na světě v diverzifikovanou technologickou společnost, která bude nabízet počítače Sun, zařízení pro zálohování dat, operační systémy Solaris a Linux, databázový software a programy pro podnikatele. Oracle rovněž získá kontrolu nad softwarem Java, jenž patří mezi nejpoužívanější programovací jazyky na světě.

Společnost Sun byla průkopníkem v zapojování počítačů do sítí a její počítače se staly páteří prvního internetu. Podnik ale reagoval pomalu na propad technologického trhu v roce 2001 a jeho mikroprocesory začaly ustupovat levnějším rivalům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám