Hlavní obsah

Podezřelí ze stahování budou v EU odstřiženi od internetu

Právo, Novinky, mcm, mif
Aktualizováno

V zemích EU bude možné „odstřihnout“ od internetu uživatele, kteří se stanou podezřelými z ilegálního stahování filmů či hudby. Na tom se shodli zástupci unijních států a Evropského parlamentu, kteří dojednali rozsáhlý balík reforem pro telekomunikační sektor.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Jsem velmi rád, že jsme dosáhli dohody. Ta posílí konkurenci mezi podniky a zvýší ochranu spotřebitelů,“ řekl švédský ministr komunikací Asa Torstensson, jehož země nyní vede Unii.

Reformy schválil již loni v prvním čtení Evropský parlament, unijní vlády však k řadě věcí včetně práva na neomezené užívání internetu zaujaly odlišný postoj a vynutily si změny.

Tou nejspornější z nich je ochrana uživatelů internetu. Právě kvůli ní parlament letos v květnu celý balík zablokoval. Byla to reakce na protipirátský zákon ve Francii, jenž vyvolal odpor mezi skupinami na ochranu spotřebitelů. Připouštěl totiž, aby uživatelé byli od internetu odříznuti bez předchozího rozhodnutí soudu.

Teď museli evropští poslanci při jednání uznat, že členské státy mohou samy určit, jak budou bojovat proti internetovému pirátství.

Odpojení jde i bez soudu

Unijní norma nyní žádá, aby při přerušení internetového spojení „bylo zaručeno předchozí, čestné a nestranné řízení, které zahrnuje právo na slyšení dotčené osoby nebo osob“. Znamená to, že podobný krok nevyžaduje rozhodnutí soudu – postup si mohou státy upravit samy.

Navíc se požadavek omezuje ohledem na „naléhavé případy“, kdy je třeba jednat rychle. Lidé zbavení přístupu na internet mají zaručeno jen „účinné a včasné soudní přezkoumání“ svého případu.

„Text nabízí právní munici pro pokračování boje proti omezení přístupu na internet. Dohodnutý text ale nesplňuje požadavek na jasné zaručení základního práva na přístup k síti,“ řekl serveru EUObserver předák francouzské skupiny Kvadratura sítě Jérémie Zimmerman.

Reforma jinak dává spotřebitelům právo měnit provozovatele mobilu nebo pevné linky během jednoho dne, přičemž jejich telefonní číslo zůstává zachováno. Nyní trvají podobné operace obvykle týden. Vytváří i celounijní dohlížecí orgán, který má ověřovat, jak jsou uplatňována národní pravidla pro tento sektor a zda státy nechrání své firmy před konkurencí.

Reformy musí schválit rada ministrů EU a ještě jednou Evropský parlament. Očekává se, že začne platit příští rok. Státy včetně ČR mají čas do roku 2011, aby je začlenily do národního práva.

Internet jako řidičák

„Nelegální stahování videa a hudby z internetu vnímám jako problém, který je nutné do budoucna adekvátně postihovat. K odpojování lidí od internetu ale může docházet až po předložení odpovídajících důkazů. Podobně jako když porušíte dopravní předpisy, policie vám podle závažnosti provinění může zabavit řidičský průkaz a tím znemožnit řídit auto. U internetového pirátství to může fungovat stejně,“ řekl Právu ředitel portálu Seznam.cz Pavel Zima.

S tím souhlasí také Jan Hlaváč z protipirátské organizace BSA, podle něj by ale měla existovat možnost odvolání: „Pokud bude stoprocentně průkazné, že někdo stahuje z internetu soubory chráněné autorským zákonem, tak bych s jejich odpojováním od internetu souhlasil. Každý by ale měl mít možnost se nějakým způsobem odvolat, aby mohl případně prokázat svou nevinnu.“

Odlišný názor má však na celou problematiku předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, který považuje připojení k internetu za základní lidské právo, které by mělo být nedotknutelné. „Internet změnil svět, zasahuje do všech oborů a mění život lidí, jejich zvyky i celý společenský systém. Ten by dnes bez Internetu zkolaboval. Vezměte si například Finsko, které už dokonce deklarovalo přístup k vysokorychlostnímu internetu jako právo každého občana Finska,“ uvedl Bartoš.

„Nápady, které se čas od času objevují, jako že někdo bude bez soudu odpojen, léčen či uvězněn, nejsou bohužel typické jen pro léta dávno minulá. Právě Evropská unie a její vůdčí státy, ve svém nezměrném sociálním inženýrství, vymýšlejí stále nové a nové postupy, jak z nás udělat poslušné stádo ovcí vedené ku svému prospěchu,“ řekl Novinkám soudní znalec Vladimír Smejkal.

Začíná to zákazem 100 W žárovek, pokračuje odpojováním od internetu.
soudní znalec Vladimír Smejkal

„Začíná to zákazem 100 W žárovek, pokračuje odpojováním od internetu, protože někdo usoudí, že děláme něco, co nemáme, a obávám se - brzy přijde na řadu nezdravé stravování. Aby bylo jasno - nejen že se nezastávám zločinců, naopak jsem se podílel na vyšetřování mnoha trestných činů spojeních s IT. Ale kategoricky budu vždy protestovat, když v zájmu někoho jiného, nebo v zájmu obecného údajného blaha, budou naše svobody omezovány," říká Smejkal.

"Proto se nemohu smířit s nápady nejprve francouzských, možná dnes již evropských byrokratů, že oni brutálně vstoupí do soukromoprávního vztahu mezi poskytovatelem připojení a kýmkoliv jiným a řeknou: "My si myslíme, že kradeš, tak máš utrum."

Podle posledních informací došlo na základě vyjádření Ústavní rady ke změně a proces odpojení na rozdíl od původní představy nebude bez řádného řízení a soudu. Ale to se může brzy změnit.

Podle publikovaných informací vlády USA a Kanady (podle některých zdrojů v součinnosti s EU) údajně připravují nový zákon, který by umožnil i bez účasti právního zástupce (advokáta) zabavit při přechodu státních hranic prakticky jakékoliv elektronické zařízení. Následně je prohledat a za obsah (MP3, filmy, atd.), který bude shledán nelegálním, uložit pokutu, případně i přístroj zničit," vysvětluje soudní znalec.

"Současné trendy a tendence, kdy se stále více veřejnoprávní zákazy či příkazy vlamují do oblasti po staletí vyhrazené institutům soukromého práva, například smlouva, mne vede k tomu, abych si opět přečetl slavnou knihu Úpadek a pád římské říše. Tvrdí se, že si Římané pád “přivodili sami”, tedy zavinili zhroucení vlastní říše scestnými opatřeními nebo úpadkem morálky. Jsme na dobré cestě si nejrůznějšími, rovněž scestnými opatřeními přivodit úpadek a posléze i pád civilizované Evropy," dodal Smejkal.

Zavedení zákonů, které umožní odříznout uživatele internetu, uskutečnily nebo zvažují zatím tři země: Francie, Británie a Nizozemsko. Skupiny na ochranu občanských svobod nebo zelení tento přístup kritizují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám