Hlavní obsah

Českým firmám podle expertů hrozí datový kolaps

– Praha
Novinky, Miloslav Fišer

Každý rok se v tuzemských firmách rozroste množství dat na pevných discích až o 60 procent. Přitom až 90 procent dat je podle studie analytické společnosti IDC ukládáno zcela zbytečně. Pokud společnosti nezmění způsob ukládání svých dat, hrozí jim datový kolaps. Uvedli to zástupci technologických firem EMC a S&T CZ.

Foto: Archiv, Novinky

Podle analytiků společnosti IDC se objem ukládaných digitálních informací každé čtyři roky zpětinásobí.

Článek

V roce 2006 dosahovalo celosvětové množství dat velikosti 161 exabytů, tedy 161 miliard gigabytů. Již v příštím roce by se měl zvýšit celosvětový objem elektronicky uchovávaných informací až na 966 exabytů. Takové množství dat je osmnáctkrát větší než obsah všech knih, které byly kdy napsány.

Podle studie se malé i velké firmy začínají pomalu ztrácet v datech, která za léta provozu nashromáždily. „Průměrná firma o 50 zaměstnancích ročně vyprodukuje 2 TB dat, což představuje zhruba 40 GB dat na uživatele,“ řekl Novinkám technologický expert společnosti S CZ Petr Diviš.

Během let se může shromáždit tolik dokumentů, že najít ten potřebný bude v záplavě záložních disků zhola nemožné.
Odborník na zálohování dat ze společnosti EMC Vladimír Kyša

"Ročně ve firemním sektoru vzroste množství dat o 40 až 60 procent,“ potvrdil odborník na zálohování dat ze společnosti EMC Vladimír Kyša s tím, že pokud nezačnou firmy ukládání a zálohování dat systematicky řešit, nedokážou se ve velkém množství dat vůbec orientovat.

"Čím více zálohovacích médií firma spravuje, tím větší je riziko jejich selhání, poškození nebo ztráty. Během let se navíc může shromáždit tolik dokumentů, že najít ten potřebný bude v záplavě záložních disků zhola nemožné,“ dodal.

Datový kolaps nezpůsobí duplicitní soubory

Podle odborníků ale datový kolaps nezpůsobí zbytečné duplicitní soubory, které se na pevné disky zpravidla ukládají při zálohování. Na vině budou takzvané číslicové bloky, tedy kopie jednotlivých částí souborů.

"Textový soubor, fotografie nebo video obsahují na základní úrovni spoustu společných datových bloků. Nové technologie umějí soubory rozkouskovat na miniaturní částečky a ty pak porovnávat mezi sebou. Pokud se některé části opakují, zbytečně je na disk neukládají,“ vysvětlil Kyša.

Datový kolaps tak podle studie hrozí především firmám, které nemají vypracovaný systém ukládání a archivace dat. Způsobit jej ale může také poškození nebo selhání pevného disku, neúmyslné smazání nezálohovaných informací, či zcizení nebo poškození záložního média.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám