Hlavní obsah

Miniaturní a levné netbooky se budou nabíjet pomocí šlapacích pedálů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miniaturní a levné netbooky se budou dobíjet pomocí speciálních šlapacích pedálů. Novinka by měla především umožnit pracovat v místech, kde jsou problematické rozvody elektrické sítě, či úplně chybí. Vědci nyní nový alternativní napájecí systém testují v Afgánistánu. Upozornil na to zahraniční IT server Crunch Gear.

Článek

Celé napájecí zařízení vypadá na první pohled jako podstavec pod starý šicí stroj. Navíc má však mohutné ozubené okolo s pedály, jakým je vybavena většina jízdních kol. Baterie se dobijí jednoduše šlapáním.

Podle tvůrců je šlapací pohon alternativou k napájení pomocí ruční kliky, která se před několika lety začala montovat do levných a miniaturních netbooků pro rozvojové země.

Foto: Archiv, Novinky

OLPC

„Zatímco při napájení pomocí otočné kliky jste museli na netbooku přestat pracovat, s naším řešením můžete na netbooku klidně psát všemi deseti prsty i napájet laptop pomocí šlapacích pedálů," prozradili tvůrci na svém blogu. 

Unikátní napájecí systém je prozatím prototypem. Jasné zatím tedy není, zdali se vůbec někdy objeví v běžném prodeji, ani kolik bude činit jeho cena.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám