Hlavní obsah

Francouzská ústavní rada schválila zákon o počítačovém pirátství na internetu

Francouzská ústavní rada ve čtvrtek večer schválila upravenou verzi zákona proti internetovému pirátství, který tak začne platit od příštího roku. Změnila pouze odstavec týkající se náhrady škod za porušení zákona o duševním vlastnictví - její výši nesmí stanovovat úřední dekret, ale rozhodnout o ní může opět jen soud.

Foto: Novinky

Současný zákon je přísnější, než zákonodárci původně plánovali. Zatímco se původně počítalo s odpojením od internetu na dva měsíce až rok bez dalších sankcí, nyní mohou postižení dodatečně zaplatit pokutu až 1500 eur (38 000 korun).

Článek

Zákon umožní odpojit od internetu uživatele, kteří nelegálně stahují filmy nebo hudbu, a to na základě rozhodnutí příslušného soudce ve zkráceném řízení. Rada v tomto případě nedala za pravdu výhradám socialistické opozice, která tvrdila, že zkrácené řízení nedává prostor na obhajobu a že uživatelé internetu jsou tudíž zbaveni práva na spravedlivý proces.

Socialističtí poslanci odmítli již původní variantu zákona, protože byli proti tomu, aby internetové zloděje duševního vlastnictví trestal bez soudu speciálně k tomu vytvořený úřad. V tom s nimi rada souhlasila, a tak musela vládní pravice text přepracovat.

Rozhodnutí rady vládní strana UMP přijala s ulehčením, kriticky se jako první vyslovila organizace Reportéři bez hranic. Proti zákonu se při dubnové sondáži agentury Ifop ve Francii vyslovilo 60 procent uživatelů internetu. A 69 procent dotázaných se domnívá, že norma nebude účinná. K častému či občasnému stahování dat se přiznalo 24 procent uživatelů a z nich čtyři pětiny zpochybnily efektivnost zákona.

Zákon má slabinu

Počítačoví odborníci poukazují na údajnou závažnou slabinu v systému dohledávání pirátů, který se opírá o evidenci identifikačních čísel počítačů, jež se při připojení k internetu objevují. Znalci počítačové techniky totiž znají různé finty, jak tato čísla měnit a případně je ukrást nic netušícímu uživateli, který s nelegální činností nemá nic společného. Zákon podle některých názorů zároveň povede k rozvoji šifrovacích prostředků, které zajistí dostatečnou anonymitu počítače.

Vyplývá z toho velká obava, že budou pronásledováni amatérští stahovači dat, kteří způsobují jen malou škodu na duševním vlastnictví, protože půjdou snadno vystopovat, zatímco opravdoví piráti pracující pro sebe nebo pro organizovaný zločin zas uniknou. A to obzvlášť když jsou s to se na francouzskou internetovou síť připojit i ze zahraničí, kam až platnost normy samozřejmě nesahá.

Reklama

Výběr článků

Načítám