Hlavní obsah

V Anglii budou prodávat nový fotoaparát, který lidem vrací paměť

Novinky, Miloslav Fišer

Vědci z britské firmy Microsoft Research v Cambridgi vyvinuli již před časem unikátní digitální fotoaparát, který který lidem se ztrátou paměti umožňuje vybavit si pro ně dříve nedostupné vzpomínky. Až doposud bylo zařízení s názvem SenseCam k dispozici pouze pro výzkumné účely, již příští rok by se ale mělo začít běžně prodávat. Upozornil na to zahraniční server IT Pro.

Foto: Novinky

Zařízení na první pohled vypadá jako obyčejný fotoaparát.

Článek

Zařízení SenseCam je v podstatě jednoduchý digitální fotoaparát, který se nosí okolo krku a je schopen automaticky každých 30 vteřin pořídit jeden snímek. Fotografie je možné následně promítat, což podle studie odborného časopisu Journal of Neurology pomáhá postiženým lidem s Alzheimerovou chorobou.

Promítané snímky jim pomáhají vyvolat v různé zkušenosti, myšlenky a pocity, jež nejsou v samotných obrázcích zachyceny. Prostřednictvím sledování mozkové aktivity vědci zjistili vliv vjemů ze SenseCam na část mozku spojenou s pamětí. Na vestavěnou paměť přístroje o kapacitě 1 GB je možné uložit až 30 tisíc snímků, což odpovídá více než deseti dnům nepřetržitého provozu.

Licenci na vynález získala oxfordská společnost Vicon, která jej plánuje krom vědeckých účelů rozšířit i mezi širokou veřejnost. V obchodech by se unikátní kamera SenseCam měla objevit v roce 2010 za cenu okolo 500 liber, tedy 14 150 Kč. Využít počítače v medicíně se snaží i další výrobci.

Počítače se budou starat o důchodce a nemocné

Před časem představila společnost Intel speciální počítač pro lékaře a zdravotníky, kteří se věnují péči o chronicky nemocné pacienty. Zařízení s názvem Health Guide umožňuje lékařům monitorovat pacienta v jeho domácím prostředí a řídit potřebnou péči vzdáleně.

Foto: Novinky

Health Guide je prvním produktem v nové kategorii osobních zdravotních systémů.

:. Health Guide je prvním produktem v nové kategorii osobních zdravotních systémů.

FOTO: Archiv

Příkladem využití systému v praxi může být zahraniční společnost Advanced Warning Systems. Ta je poskytovatelem produktů a webových služeb v oblasti zdravotní péče. U pacientů monitoruje příznaky akutních kardiovaskulárních příhod, které mohou způsobit náhlé úmrtí.

V současné době studují američtí specialisté možnosti domácího zdravotního systému. První studie se zaměřují na prokázání zlepšení zdravotní péče při srdečním selhání, cukrovce, vysokém tlaku krve nebo chronické obstrukční plicní nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám