Hlavní obsah

Evropa zpřesnila navigaci GPS na dva metry

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise oznámila v úterý spuštění geostacionárního navigačního systému EGNOS, který zpřesňuje veřejnosti dostupných pozičních systémů. Zpřesnění ze současných deseti metrů na dva zajišťuje na satelitu umístěné zařízení SBAS, které zpřesňuje informace o poloze z amerického GPS a ruského GLONASS.

Článek

Systém toto zpřesnění nabízí zdarma všem uživatelům s přijímači, které jsou kompatibilní s GPS/SBAS v oblasti pokrytí systému EGNOS. Ten zahrnuje většinu evropských zemí a navíc se počítá s jeho rozšířením do přilehlých oblastí jako je sever Afriky.

Fungování EGNOSu zajišťují transpondéry na třech geostacionárních satelitech a pak propojená pozemní síť 40 stanic a čtyř kontrolních středisek.

Evropská síť se má navíc kolem roku 2013 dočkat dalšího zpřesnění na jeden metr spuštěním systému Galileo. Nicméně termíny dělají Evropě někdy potíže, protože EGNOS měl být původně spuštěn už v roce 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám