Hlavní obsah

EU nabídne českým firmám miliardu korun na rozvoj informačních technologií

Brno

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásí v říjnu v pořadí již třetí výzvu programu informačních technologií (ICT) v podnicích. Úspěšné projekty si mezi sebou rozdělí celkem miliardu korun. Na odborné konferenci Invex-Forum to uvedl Pavel Štěrba z agentury Czechinvest.

Článek

Oproti předchozím dvěma výzvám bude moci o evropské dotace žádat více firem. Jednak proto, že se okruh žadatelů rozšíří o nové oblasti činnosti a dále snížením minimální výše vlastních investic z 500 000 na 350 000 korun.

O dotace mohou žádat malé a střední podniky do 250 zaměstnanců. Podmínkou je uzavření minimálně dvou účetních období a realizace projektu na území ČR mimo hlavní město Prahu. Dotace lze využít na pořízení počítačového vybavení jako jsou čtečky čárových kódů nebo kamerových a docházkových systémů, na koupi softwarových licencí, IT poradenství, vzdálenou správu nebo výrobu internetových stránek.

Druhá výzva běží od května minulého roku, ministerstvo pro ni vyčlenilo celkem miliardu korun. "Tato částka nebude vyčerpána. Nakonec přišlo 295 žádostí na celkovou sumu jen 726 miliónů korun. V současné době je vyhodnocujeme, schváleno je asi 30 projektů," řekl Štěrba.

Pokud se ve třetí výzvě podaří vyčerpat celou miliardu korun, zbude v alokaci programu asi 1,9 miliardy. Na příští rok chystáme vyhlášení výzvy pro drobné podniky, kam by mělo jít asi 500 miliónů korun. Na zbytek se zřejmě vyhlásí čtvrtá výzva nebo v případě velkého zájmu se navýší alokace té třetí, dodal Štěrba.

Reklama

Výběr článků

Načítám