Hlavní obsah

Desetitisíce hesel uživatelů Windows Hotmailu unikly na internet

Novinky, Miloslav Fišer

Poštovní účty desítek tisíc uživatelů jedné z nejoblíbenějších freemailových služeb Windows Live Hotmail jsou v ohrožení. Zahraniční IT server Neowin upozornil na to, že na internet unikla jejich hesla k e-mailovým schránkám. To potvrdila také společnost Microsoft s tím, že chyba ale není na její straně.

Foto: Archiv, Novinky

Windows Live

Článek

Ukradená hesla vložil přes víkend na stránky pastebin.com anonymní uživatel. I když byl seznam hned po upozornění správců stažen, stačilo si jej několik lidí zkopírovat. Nyní seznamy kolují po celé webové síti.

Navíc není ani přesně známo, kolik hesel freemailové služby Windows Live Hotmail na internet vlastně uniklo. Na webu se totiž objevilo několik různých seznamů s tisíci hesel z domén hotmail.com, msn.com a live.com.

Za únik hesel prý Microsoft nemůže

Únik hesel ale není podle Microsoftu jeho vinou. Protože se jedná o omezený seznam účtů, okradení uživatelé se nejspíš stali objetí takzvaného phishingového útoku.

V každém případě bezpečnostní odborníci všem uživatelům služby Windows Live Hotmail důrazně doporučují změnu přihlašovacího hesla, aby nemohl být jejich účet zneužit. Přihlašovací heslo totiž neslouží pouze k přístupu do e-mailové schránky, ale je shodné se všemi dalšími internetovými službami od Microsoftu.

Phishingové útoky nejsou vůbec ojedinělé

Před časem se snažili hackeři pomocí phisnihgového útoku vylákat hesla také od uživatelů jedné z největších komunitních sítí Facebooku. Použili k tomu falešné internetové stránky, které vypadaly jako uvítací stránky této služby. [celá zpráva]

Ve chvíli kdy se uživatel snažil ke svému účtu připojit, v podstatě počítačovým hackerům přímo prozradil svoje heslo. Počítačoví piráti potom zkopírovali kontaktní informace o jeho přátelích a podobným způsobem jim rozeslali e-maily, kde je žádali, aby se připojili k Facebooku a přečetli si nové zprávy od svých přátel.

Podobné problémy s hackery měla na začátku minulého roku také Česká spořitelna. Útočníci se snažili vylákat z jejich klientů přihlašovací údaje, pomocí kterých by se dostali k jejich účtům. [celá zpráva

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám