Hlavní obsah

Internet terorizují rozsáhlé robotické sítě

Novinky, ČTK, Miloslav Fišer

Podíl nevyžádané pošty na celkovém objemu posílaných e-mailů ve světě se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o sedm procentních bodů na 88 procent. Téměř devět z deseti spamů přitom rozesílaly rozsáhlé robotické sítě ovládaných počítačů. Vyplývá to z analýzy antivirové společnosti Symantec.

Foto: Novinky

Robotické sítě jsou nyní podle analýzy společnosti Symantec odpovědné za zasílání 87,9 % veškeré nevyžádané pošty. Ilustrační foto.

Článek

Největší robotická síť Rustock se skládá z 1,3 až 1,9 miliónu na dálku ovládaných počítačů. Síť, která se vyznačuje pravidelným denním cyklem rozesílání, je odpovědná za zhruba desetinu nevyžádané pošty. Rustock od června zdvojnásobila svou velikost. Největší podíl na posílaném spamu mají sítě Grum a Bobax s 23 respektive 15 procenty. Podíl nové sítě Maazben se během uplynulého měsíce zvýšil ze srpnových 0,5 procenta na zářijových 1,4 procenta.

"V uplynulém roce bylo několik poskytovatelů služeb internetu odpojeno kvůli hostování aktivit robotické sítě, což se ukázalo jako dvojsečné opatření a vedlo k posunu ve schopnostech robotických sítí," uvedl analytik MessageLabs Paul Wood. Podle něj byly těmito kroky těžce zasaženy významnější robotické sítě jako Cutwail a vytvořen prostor pro vznik nových robotických sítí jako Maazben. Prostoje po odpojení přitom v poslední době trvají jen několik hodin a nikoli týdnů nebo měsíců jako v minulosti.

Globální podíl zpráv napadených virem v e-mailovém provozu z nových a dříve neznámých závadných zdrojů byl v září jeden z 399 e-mailů. Jeden phishingový e-mail lovící citlivá data uživatelů připadal na 437 zpráv. Třetinu zachycených škodlivých programů na internetu tvořily nové kódy. V září bylo zemí s nejvyšším podílem nevyžádané pošty Dánsko s 95,6 procenta. V USA byl podíl 91,8 procenta a ve velké Británii 91,7 procenta.

Spam existoval dříve než internet

Dávno před zrodem internetu dnešní podoby proběhla aféra, kterou lze označit za zrod spamových zpráv. V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům pošty v síti Arpanet zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače. Nevyžádaná pošta byla vlastně prvním spamem, ačkoli tento název se začal používat až o patnáct let později.

Teprve v roce 1993 přišel administrátor sítě Usenet Joel Furr s pojmem spam – nevyžádaná pošta. Furr se inspiroval svým oblíbeným seriálem Monty Python a skečem o mase v konzervách, na kterých si skupina Vikingů pochutnávala a opěvala ho: „Spam. Spam. Spam. Spam. Spam.“ Spam je obchodní značka konzervy s vepřovou šunkou. Název vznikl zkrácením slov sp(ice) a (h)am – koření a šunka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám