Hlavní obsah

Krize se na webu nepodepsala, počet domén .cz vzrostl na 600 tisíc

Právo, Jan Rovenský

Navzdory hospodářské krizi se internetu v Česku daří – množství registrovaných národních domén se zakončením .cz stále roste a ve čtvrtek jich bylo již 600 021. V absolutních číslech nových webových adres se zakončením .cz rok od roku přibývá – jen pro srovnání, k 1. září 2006 jich bylo 282 057, o rok později 370 480 a loni 501 422.

Článek

 Experti navíc připomínají, že v říjnu 2007 došlo k migraci domén .cz do nového registru, což registrace výrazně zjednodušilo a zlevnilo.

„Nezaregistrovali jsme prakticky žádný dopad hospodářské krize. Oproti roku 2008 jsou zatím všechny měsíce růstové – počet nově zaregistrovaných domén od ledna do července 2009 je vyšší než za celkové období, tak i vždy v jednotlivých měsících,“ řekl Právu Vilém Sládek ze sdružení CZ.NIC, správce národní domény .cz

Krachy firem se promítly i na netu

I přesto, že počet českých internetových domén rostl v průměru o deset tisíc měsíčně, statistiky naznačují, že ani celosvětová síť nebyla vůči krizi zcela imunní.

Nicméně zánik řady domén nesouvisí přímo s náklady firem na internetovou prezentaci, nýbrž s jejich celkovým krachem. „Dneska jsou už domény natolik levné, že si ji může pořídit za několik set korun kdokoli,“ dodal Čížek.

Čísla CZ.NIC ukazují, že v době největších dopadů globální recese se navýšil i počet zaniklých adres. Zatímco v srpnu loňského roku před plným propuknutím hospodářské krize ve Spojených státech bylo z důvodu nezaplacení udržovacího poplatku zrušeno 2340 webových adres, v prosinci 2008 to bylo již 4710, tedy růst o více než sto procent.

Od letošního března do července se počet zrušených domén pohyboval nad číslem pěti tisíc a v květnu dosáhl rekordních téměř šesti tisíc, zatímco počet nově registrovaných adres byl něco přes 15 tisíc. V srpnu číslo kleslo pod hranici pěti tisíc zrušených domén. I tak bylo v roce 2009 zrušeno nejvíc domén za posledních pět let, a to zatím 43 994; loni to bylo 35 298 a v roce 2007 27 198.

Češi mají rádi i doménu EU

Dopady hospodářské krize lze vysledovat i jinde, například na evropské doméně .eu. Zatímco v prvním čtvrtletí letošního roku, jak uvedla nedávno vydaná zpráva neziskové organizace EURid, přesáhl počet registrovaných domén .eu tři milióny, server EUobserver upozornil, že v srpnu to bylo již méně než tři milióny.

I tak však za čtyři roky své existence se doména stala devátou nejpopulárnější na světě. Nemalou měrou k tomu přispěli i Češi, kteří si podle zprávy EURid k prvnímu čtvrtletí 2009 zaregistrovali téměř 82 tisíc eurodomén, což oproti stejnému období z loňského roku představuje růst o třicet procent; ČR tak obsadila osmé místo z třicítky zemí EU a zámořských departamentů.

Nejpopulárnější zůstává nadnárodní doména .com (přes 80 miliónů registrovaných), následována čínskou doménou .cn a německou .de.

Experti navíc připomínají, že v říjnu 2007 došlo k migraci domén .cz do nového registru, což registrace výrazně zjednodušilo a zlevnilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám