Hlavní obsah

Tajná služba vyšetřuje Facebook kvůli hrozbě zavraždění Obamy

Novinky, Miloslav Fišer

Na stránkách internetové sociální sítě Facebook se v pondělí objevila anketa, v níž měli lidé odpovídat, zda by měl být prezident Barack Obama zavražděn. Přestože ze stránek anketa hned po upozornění zmizela, bude ji ještě prošetřovat americká tajná služba jako potenciální bezpečností hrozbu. Upozornil na to zpravodajský server CNN.

Foto: Novinky

Facebook

Článek

„Stejně jako je tomu skoro vždycky, na nebezpečnost ankety nás upozornili naši uživatelé. Bezprostředně po obdržení stížnosti jsme ji zablokovali, stejně jako účet jedince, který ji vytvořil,“ řekl mluvčí Facebooku Barry Schnitt.

Průzkum se na webu objevil v sobotu, přičemž stažen byl v pondělí, kdy na něj byli upozorněni administrátoři sítě. Uživatelé měli odpovídat na otázku: „Měl by být Oba zabit?“. Lidé poté mohli vybírat z možností, 'ano', 'možná', 'ne', či 'ano, pokud omezí mou zdravotní péči'. 

Mluvčí Americké tajné služby James Mackin v pondělí podle CNN potvrdil, že kvůli anketě bylo spuštěno vyšetřování. „S vládní agenturou spolupracujeme, abychom ji pomohli eliminovat případné nebezpečí,“ dodal Schnitt z Facebooku.

Na Obamu chtějí zaútočit počítačový piráti

V kyberprostoru čelí Obama více útokům. Přesně před měsícem například organizovali na Obamu celosvětový útok počítačoví piráti. Ty pomocí e-mailu vyzývali lidi, aby svůj počítač dobrovolně připojili do sítě zotročených počítačů a společně tak napadli internetové stránky amerického prezidenta. [celá zpráva]

„Jestliže nemáte rádi prezidenta Baracka Obamu, navštivte naše internetové stránky a pomozte nám v útoku na jeho web,“ vyzývá spamová zpráva. Na zmiňovaných stránkách naleznou lidé ke stažení program, pomocí kterého se mohou připojit do botnetu (zotročená síť počítačů k rozesílání spamu a škodlivých kódů - pozn. red.).

Bezpečnostní odborníci přesto varují, že tento software je za jakýchkoliv okolností považován za virus a lidé by si jej rozhodně dobrovolně neměli stahovat do počítače. Krom údajného útoku na stránky amerického prezidenta by totiž tento škodlivý kód mohl z jejich počítače odcizit například důvěrná data nebo informace o jejich bankovních účtech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám