Hlavní obsah

Digitalizace: Za týden bude v západních Čechách ukončeno analogové vysílání

Novinky, Miloslav Fišer

Přesně za týden, ve středu 30. září, bude ukončeno zemské analogové televizní vysílání z vysílače Plzeň – Krašov, který pokrývá velkou část západních Čechách. Vypnutí analogového signálu se dotkne obyvatel Karlovarského, Plzeňského, Ústeckého a Středočeského kraje. Proces digitalizace by měl být v celé České republice ukončen nejpozději v létě roku 2012.

Foto: Novinky

Vysílač Plzeň - Krašov pokrývá televizním signálem prakticky celé západní Čechy.

Článek

„Všechny podmínky stanovené pro přechod na digitální televizní vysílání byly splněny. Nic nebrání tomu, aby digitalizace v České republice postoupila podle plánu zase o krok dál,“ řekl Novinkám Novinkám Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny (NKS) pro digitalizaci v ČR.

Podle něj měsíc před ukončením vysílání analogové televizní vysílání z vysílače Plzeň – Krašov váhalo s přechodem na digitální vysílání pouze osm procent obyvatel.

Foto: Novinky

Předseda Národní koordinační skupiny (NKS) pro digitalizaci v ČR Zdeněk Duspiva na Plzeňsku symbolicky odzvonil analogovému televiznímu vysílání.

Přechod na digitální televizní vysílání se netýká těch, kteří přijímají televizní signál přes kabel, satelit nebo internet, ale pouze těch, kteří přijímají zemské analogové televizní vysílání (tzn. přes anténu).

Přechod na digitální televizní vysílání je možné vyřešit buď využitím právě nabídky kabelové, satelitní nebo IPTV televize, zakoupením set-top-boxu nebo nového televizoru s vestavěným digitálním tunerem. Zapojení set-top-boxu zvládne i amatér, poradí mu případně v obchodě nebo stačí využít přibalený návod. 

Digitalizace přinese více televizních programů

Jednou z hlavních výhod digitálního vysílání je podle Duspivy větší programová nabídka. Zatímco v analogové éře vysílaly v celé České republice pouze čtyři televizní programy, tedy ČT 1, ČT 2, Nova a Prima, po přechodu na digitální vysílání se jejich počet několikrát znásobí. V každé digitální síti, která využije pouze jeden vysílací kanál, jenž dříve sloužil pro přenos signálu jediného televizního programu, vysílají minimálně čtyři televize.

"V současné době jsou v terestrickém vysílání (přijímaném přes anténu) k dispozici čtyři multiplexy s celkovou kapacitou 20 programů. Do budoucna se bude nabídka ještě rozšiřovat, ne všechny programy však budou zřejmě bezplatné.

Historie televizního vysílání

První pokusné televizní vysílání se v Československu uskutečnilo 23. března 1948 v Tanvaldu, kde skupina vědců Vojenského technického ústavu uskutečnila ukázku pro veřejnost. Další pokusné vysílání se pak uskutečnilo v roce 1948 v Praze.

Zkušební vysílání Československé televize pro veřejnost bylo zahájeno 1. května 1953 a další rok 25. února 1954 bylo prohlášeno za pravidelné. Televize nejprve vysílala pouze tři dny v týdnu (v létě dokonce pouze dva dny). V roce 1953 se vysílání rozšířilo na čtyři dny v týdnu a v roce 1955 na šest dní. Celotýdenního vysílání se lidé dočkali až v prosinci roku 1958.

Druhý televizní program byl v Československu spuštěn 10. května 1970. Na něm si lidé o tři roky později (9. května 1973) mohli vychutnat první barevné vysílání. První program Československé televize byl v barvách vysílán v květnu roku 1975.

Do historie televizního vysílání se jistě zapíše i právě probíhající digitalizace, která by měla být po celé České republice dokončena v roce 2012 a bude zcela ukončeno analogové televizní vysílání.

S dalším technologickým rozvojem se i tato kapacita bude dále zvyšovat, je ale otázkou, kolik TV programů se dokáže na poměrně malém českém trhu prosadit a uživit. Také satelitní a kabelové vysílání přechází na digitální kvalitu, což rovněž vede k rozšíření programové nabídky," dodal Duspiva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám