Hlavní obsah

Lidé na celém světě si stěžují na problémy s Facebookem

Novinky, Miloslav Fišer

Uživatelé komunitní sítě Facebook mají od pondělí velké problémy se svými účty. K těm se nemohou v některých případech vůbec přihlásit, nebo jim řádně nefungují některé funkce. Nestabilitu sítě přiznali i její tvůrci, prozatím ale odmítli sdělit jakékoliv informace o příčině problému. Upozornil na to server MSNBC.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Problémy zaznamenali lidé po celém světě a začali na ně upozorňovat pomocí mikroblogovací služby Twitter. "Můj účet na Facebooku mi hlásí, že je dočasně zakázán. Připadám si, jako by byl dočasně zakázán celý můj život,“ uvedl na Twitteru Brendan McCarthy z Nashville, který se nemůže ke svému účtu přihlásit vůbec.

Na nejrůznější problémy si stěžují i tisíce jiných lidí. Někteří z nich se sice ke svým účtům přihlásí, ale na domovské stránce nevidí žádné vzkazy, zprávy, ani možnosti se svým profilem na Facebooku jakkoliv manipulovat.

Facebook příčinu problému tají

"Někteří uživatelé mohli u svých profilů zaznamenat řadu nejrůznějších závad. V současnosti pracujeme na tom, abychom potíže co nejrychleji vyřešili,“ komentovala problém bez dalších podrobností mluvčí Facebooku Elizabeth Linderová.

Podle názorů některých uživatelů této sociální sítě není vyloučeno, že se stejně jako na začátku srpna stal Facebok terčem útoku hackerů. Ti tehdy zaútočili na službu prostřednictvím takzvaných zombie počítačů. Jedná se v podstatě o síť zotročených počítačů, které útočník dokázal ovládnout pomocí nejrůznějších virů. [celá zpráva]

Na otázku, jaké konkrétní problémy Facebook postihly, odmítla Linderová odpovědět. Nepotvrdila ani, zda při výpadku došlo ke ztrátě některých profilů, nebo zda byla odcizena důvěrná osobní data některých uživatelů. 

O Facebooku
Tento již celosvětový fenomén vznikl před pěti lety. Vymyslel jej student harvardské univerzity Mark Zuckerberg. Obliba původně vysokoškolského webu se rychle rozšířila a nyní jej využívá více než 300 miliónů lidí.Facebook funguje na principu registrace a vytvoření vlastního profilu. Ten si následně mohou většinou prohlédnout pouze ti uživatelé, které dotyčný označí jako "přátele“. Zároveň se každému zobrazuje nabídka lidí, které by mohl znát. Okruh "kamarádů“ se tak neustále rozšiřuje. S rostoucím počtem uživatelů roste i ztráta soukromí. Je možné nastavit profil tak, aby byl dostupný všem.Facebook je populární díky pohodlnému vkládání fotografií, které si mohou vybraní kamarádi prohlédnout. Stačí ale, aby například někdo z vašich blízkých okomentoval snímek z vaší narozeninové oslavy, a fotku a komentář uvidí i lidé, které sice neznáte, ale patří do okruhu známých vašich přátel. Na stejném principu fungují i diskuze a vzkazy vkládané na Facebook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám