Hlavní obsah

Reklama na nový Sony Playstation rozzuřila Nigérii

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Reklama na PlayStation 3 se firmě Sony opravdu nepodařila. Zobrazuje prodejce dotazovaného na cenu nové herní konzoly. Ve chvíli, kdy byla zmíněna částka 299 dolarů (zhruba 5100 Kč), prodávající řekl: "Nemůžete věřit všemu, co si přečtete na internetu. To už bych byl v tuhle chvíli nigerijským milionářem."

Článek

Odpověď nigerijské vlády na sebe nenechala dlouho čekat. Tamější politici zareagovali na reklamu Sony velmi rozzlobeně. Připomínka takzvaného "podvodu 419" známého též jako nigerijský dopis tamější vládu velmi rozlítila.

Podvodné e-maily od smyšlených nigerijských obchodníků či zkušených politiků nabízejících lidem stovky tisíc dolarů za menší začáteční poplatek a jejich bankovní údaje, se staly v uplynulých letech doslova legendou. Smutnou pravdou zůstává to, že vidině snadného zbohatnutí naletělo obrovské množství lidí.

Chtějí vysílat omluvu

"Nigérie požaduje od firmy Sony bezpodmínečnou omluvu za tuto úmyslně negativní kampaň proti image a reputaci naší země. Naše vláda vidí tuto reklamu jako pokus podminovat nigerijské obchodní zájmy po celém světě. Tato narážka měla špatný úmysl a je neakceptovatelná," uvedla nigerijská vláda ve svém prohlášení.

Nigerijská vláda požaduje po Sony omluvu, která bude vysílána na všech kanálech, kde byla vysílána samotná reklama, a chce, aby omluva dostala stejný prostor jako samotná reklama.

Nigérie protestuje i proti filmu District 9

Společnost Sony se za svou reklamu již omluvila. Dodala také, že nebylo záměrem, aby byl klip vysílán i mimo USA.

Není to však poprvé, co nigerijská vláda v tomto měsíci proti něčemu protestuje. Naposledy tamější politici kritizovali nový hollywoodský snímek District 9 s tím, že z Nigérie dělá zemi plnou gangsterů a kanibalů.

Slogan změnili v absurditu

"Dostalo se k nám, že naše nedávná reklama na PlayStation mohla urazit některé lidi v Nigérii. Nikdy jsme nezamýšleli zapříčinit situaci, která by někoho naštvala, a již jsme učinili opatření, kterým jsme okamžitě tuto reklamu odstranili z vysílání. Omlouváme se všem, které tato reklama mohla urazit," uvedla firma ve svém prohlášení.

Sony přitom reklamu vysílá dál, jen s jiným sloganem, tentokrát však dosti absurdním. "Nemůžete věřit všemu, co si přečtete na internetu - přesně tak začala i první světová válka."

"Nigerijský dopis" měl tragickou dohru v ČR

V České republice vešly tzv. "nigerijské dopisy" do širšího povědomí veřejnosti především kvůli tragické události z února 2003. Mělnický důchodce Jiří Pasovský uvěřil domnělým členům nigerijské vlády, kteří nabízeli ziskovou investici při stavbě ropovodu. Pasovský, který transakcí přišel o více než 15 miliónů korun, zastřelil v Praze nigerijského konzula a postřelil jeho sekretáře. Prý ho rozčílilo, že mu konzul nabídl pomoc získat peníze zpět, za což si měl ale říci o polovinu z navrácené částky. 

Soud poslal Pasovského na pět let do vězení, nakonec však bylo od trestu upuštěno vzhledem k jeho zdravotnímu stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám