Hlavní obsah

Hacker se přiznal k největší krádeži dat v historii internetu

– New York • Aktualizováno

Počítačový hacker Albert Gonzalez (28) se v USA částečně přiznal k dosud největší zaznamenané krádeži osobních dat po internetu. Hrozí mu až 25 let vězení. Federální soud se teď bude zabývat tím, jak odškodnit milióny obětí.

Foto: Novinky

Článek

Dokumenty u soudů v Massachusetts a New York obvinily v srpnu hackera z Miami z toho, že se v mezinárodní skupině podílel na krádeži osobních dat z více než 40 miliónů kreditních a debetních karet. Gonzalez čelí podobným obviněním i v New Jersey.

Případy upozornily na slabé stránky platebních systémů a přiměly sítě platebních karet a banky, aby systémy modernizovaly. V prvním veřejném výstupu před veřejností od přiznání viny byl Gonzalez pokornější než před rokem u stejného soudu.

Při slyšení odpovídal jen krátce, když soudkyně Patti Sarisová přezkoumávala 20 obvinění, k nimž se přiznal. V jednom bodě přiznal, že používal krycí jméno "segvec", jak prokuratura zjistila.

Soud rozhodne v prosinci

Sarisová stanovila datum rozsudku na prosinec. Nejdříve chce ale zjistit, jak úřady můžou odškodnit své oběti včetně obchodů, bank a miliónů jednotlivců. Úřady Gonzalezovi zabavily hotovost, počítače, obytný dům a střelnou zbraň, celkem za více než 1,6 miliónu dolarů. Jeho právní zástupci uznali, že tato aktiva jsou mírná proti škodám, které způsobil obětem.

Podle státních zástupců byl Gonzalez hlavou sítě jednotlivců od Ukrajiny po Asii. Jeho právník ale zopakoval, že Gonzalez šéfem nebyl. V souvislosti s tím se přiznalo nebo je obžalováno několik dalších lidí.

Počet útoků každý rok roste

Philip Reitinger, zástupce ministra pro vnitřní bezpečnost USA v rozhovoru pro AP pouze uvedl, že podobné útoky ukazují na důležitost zajištění bezpečnosti na internetu. James Lewis z Centra pro mezinárodní a strategická studia pak poukázal na to, že Spojeným státům chybí koordinovaný přístup, když některé instituce mají zajištění na potřebné úrovni a jiné ne.

Spojené státy zaznamenávají vzrůstající počet kyberútoků přes internet každý rok. Vloni to bylo 5499 zaznamenaných průniků do vládních počítačů, zatímco o rok dříve to bylo 3928 a v roce 2006 jich bylo zaznamenáno jen 2172.

Podle bývalého pracovníka americké tajné služby Dalea Meyerrose se na velkých útocích, které zaplaví vstupy internetové domény vybraného úřadu, podílí asi 30 000 až 60 000 infikovaných počítačů. Tento rozsáhlý útok postrádal podle expertů jakoukoli eleganci. Napadené weby byly zahlceny a vyřazeny na dva dny z provozu.

Kvůli hackerům utrácí USA miliardy korun
Počítače FBI a dalších úřadů napadl tajemný virus
Počítače amerických strážců zákona z FBI a U.S. Marshals napadl na konci května zákeřný a zatím tajemný počítačový virus. Pro jistotu proto úřad odpojil své sítě od dalších napojení na sítě ministerstva spravedlnosti. Oba úřady shodně tvrdí, že neunikla žádná data, ale případ je teprve předmětem vyšetřování. [celá zpráva]
Hackeři našli způsob, jak narušit rozvod elektřiny v USA
Hackeři propašovali do systému, který ovládá distribuci elektrické energie ve Spojených státech, programy, které mohly vyvolat náhlé výpadky a přetížení sítě. Bývalí i současní představitelé americké vlády v oblasti bezpečnosti potvrdili deníku The Wallstreet Journal, že záškodnický software pocházel z Ruska, Číny a některých dalších států. [celá zpráva]
Počítačoví špióni ukradli data o amerických stíhačkách
Počítačoví špióni se opakovaně nabourali do nejnákladnějšího zbrojního programu Pentagonu. O možném úniku plánů programu Joint Strike Fighter za 300 miliard dolarů, v jehož rámci se počítá s unifikací letecké výzbroje všech složek americké armády, informoval v úterý deník The Wall Street Journal. [celá zpráva]
Hackeři ukradli tajná data o Obamově helikoptéře
Zatím neznámí internetoví útočníci se dostali ke kompletním tajným datům o americké prezidentské helikoptéře Marine One. Všechny údaje měly podle bezpečnostní agentury Tiversa, která monitoruje přenášená data přes výměnné sítě, putovat do Íránu. O úniku informoval na začátku března zahraniční server WPXI. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám