Hlavní obsah

Čína bude cenzurovat prodej zahraniční hudby na internetu

Peking

Čína nařídila vyčistit domácí internetový trh s hudbou od skladeb, které cenzoři označí za špatné. Opatření ministerstva kultury nařizuje, aby hudební servery od cenzorů získaly do konce roku svolení k prodeji všech zahraničních písní. Týká se to i skladeb z Hongkongu a Tchaj-wanu, napsal list Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvu podle nařízení také vadí velké množství hudby importované bez svolení i porušování autorských práv.

Článek

Opatření je další součástí snahy čínských úřadů dostat internet pod kontrolu; nařízení se vztahuje na všechny internetové hudební distributory. Počítačová síť má v Číně 338 miliónů uživatelů, nejvíce ze všech zemí na světě.

Ministerstvo na svých webových stránkách minulý čtvrtek uvedlo, že chce opatřením vyřešit problémy včetně mísení špatného a dobrého obsahu. Ministerstvu podle nařízení také vadí velké množství hudby importované bez svolení i porušování autorských práv.

Nařízení přitom bude velkým byrokratickým počinem. Požaduje, aby hudební servery předložily k posouzení cenzorů veškeré zahraniční písně do konce roku. Nařízení chce po distributorech text každé písně s čínským překladem a s dokumenty, že distribuovaná nahrávka neporušuje práva duševního vlastnictví.

Organizace zastupující nahrávací společnosti si od tohoto kroku slibují tvrdší zásah vůči pirátům. Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) odhaduje, že 99 procent hudebních nahrávek dostupných v Číně postrádá licenci, napsal list.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám