Hlavní obsah

Na světě je první tištěný časopis, který umí přehrát videoreklamu

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noviny a časopisy na celé planetě čeká revoluce. Americká televize CBS totiž přišla na způsob, jak dostat video i do tištěných médií. Společnost vložila na inzertní stranu časopisu Entertainment Weekly malou obrazovku. Když si tuto stránku nalistujete, obrazovka začne automaticky přehrávat video s reklamním sdělením.

Článek

Princip přehrávání videa v časopise je zcela prostý. Na papírovou stránku je vložen jen šest milimetrů tenký LCD displej s rozlišením 320 x 240 obrazových bodů, miniaturní reproduktor a speciální paměťový čip pro uložení videa. Nechybí ani malý akumulátor, který celé zařízení napájí.

Displej začne na stránce video automaticky přehrávat, když ji otevřete. Podobným způsobem jsou například přehrávány zvukové záznamy v narozeninových přáních.

Do volného prodeje by se časopis s reklamou od CBS měl dostat už letos v září. Videopřehrávač ale lidé naleznou pouze ve výtiscích, které se budou prodávat v New Yorku a Los Angeles. Přehrávat si čtenáři budou moci aktuální program a reklamu na Pepsi.

Videoreklama je poměrně kvalitní, ale hlasitá

Podle zahraničního serveru Wired.com je videoreklama vzhledem k použitým součástkám poměrně kvalitní. Jediným problémem je zvuk. Ten je totiž příliš hlasitý a nelze jej jakkoliv regulovat, což byl nejspíše záměr společnosti, aby reklama upoutala pozornost nejenom čtenáře.

V budoucnu by mohly být s pomocí této technologie v tištěných médiích přehrávány kromě reklam také ukázky filmů a krátké reportáže. Na vestavěný paměťový čip se totiž vejde až 40minutový videozáznam.

Firmy ale prozatím neprozradily, o kolik vzrostou náklady na jeden výtisk, pokud bude obsahovat vestavěný displej, ani jak dlouho zvládne baterie video přehrávat.

Budoucnost je v elektronických knihách

Experti se však shodují, že v budoucnu se mediální společnosti budou spíše než na displeje v časopisech soustředit na chytré mobilní telefony a takzvané e-booky, což je v podstatě elektronická obdoba běžné knihy.

"Do kapesních přístrojů s připojením na internet si lidé mohou velice jednoduše stáhnout všechny zprávy, které je zajímají, aniž by si museli kupovat neforemné papírové noviny,“ vysvětlil svoji vizi budoucnosti mediální magnát Rupert Murdoch. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám