Hlavní obsah

Kauza údajných počítačových pirátů z Akademie věd nekončí, žalobce se odvolal

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

U konce ještě není kauza tří mladíků, kteří měli údajně v Akademii věd provozovat počítačový server, na němž měly být sdíleny nelegální kopie filmů, hudby, softwaru a počítačových her. Státní zástupce se totiž v řádném termínu odvolal proti rozsudku z konce července, který mládence zprošťoval obžaloby. Novinkám to potvrdila Jana Tůmová, ředitelka správy Obvodního soudu pro Prahu 8.

Foto: Novinky

Článek

Trojice mladíků dostala již 15. dubna tresty odnětí svobody po dobu jednoho roku s podmíněným odkladem na dva roky. Protože ale s rozsudkem nesouhlasili, zabýval se kauzou pražský soud. Druhý rozsudek zprostil Jiřího Horkého, Zdenka Kašpara a Jana Svobodu obžaloby. [celá zpráva]

S takovým verdiktem ale nesouhlasí státní žalobce, podle kterého se mladíci dopustili trestného činu porušování autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Za což jim mohou hrozit až dva roky vězení. 

Policisté objevili servery s nelegálními soubory loni v dubnu. Podle vyjádření federace hudebního průmyslu (IFPI) mladíci provozovali počítače s více než 20 pevnými disky s nelegálním obsahem. Znalecké posudky hovořily o tom, že škoda přesáhla rekordní sumu 37 miliónů korun.

Vzniklá škoda se přitom v takových případech běžně určuje předpokladem, že všichni, kdo si nelegální kopie stáhli, by si je jinak šli koupit. Řada počítačových odborníků to ale označuje za nereálné a zavádějící.

Lidé si často myslí, že stahování je beztrestné

"Stahování nelegálního softwaru z internetu je v Česku velmi rizikové rovněž kvůli neznalosti zákonů. I jediné stažení může totiž vést k policejnímu stíhání. Lidé si často myslí, že pokud software pouze stahují a nesdílejí jej s ostatními uživateli, jsou právně nepostižitelní. To je ale obrovský omyl. I pouhé stažení nelegálního softwaru se v Česku považuje za porušení práv autorů,“ řekl Novinkám Jan Hlaváč z protipirátské organizace BSA.

Lidé podle něj často ani nevědí, jaké postihy jim za přečiny proti autorskému právu hrozí. Tresty přitom mohou být velmi přísné, pokud se celý případ dostane k soudu. Ten může uložit vysoké peněžité tresty, nařídit propadnutí věci, či dokonce uložit trest odnětí svobody až do výše pěti let. Dále hrozí nutnost uhradit škodu způsobenou výrobcům softwaru, kteří se mohou domáhat vysokých finančních kompenzací až ve výši dvojnásobku ceny nelegálně užívaného softwaru.

„V Čechách nejčastěji padají v souvislosti s počítačovým pirátstvím podmíněné tresty odnětí svobody na jeden rok a propadnutí věci, tedy konfiskace veškeré používané výpočetní techniky včetně příslušenství,“ dodal Hlaváč.

Počítačoví piráti způsobují škody za milióny

Případ není ojedinělý. Letos v březnu obvinila policie z trestného činu porušování autorských práv šestadvacetiletého muže z Rýmařova na Bruntálsku, který pomocí internetu nabízel nelegální kopie filmů včetně úplných novinek. Škoda, kterou měl způsobit, je vyčíslena na 52 miliónů korun.

"Je to zatím největší případ porušování autorských práv, jaký policie na Bruntálsku odhalila,“ uvedla mluvčí policie Pavla Tušková. Dodala, že muž v období od února do září minulého roku nabízel po internetu více než 600 filmů různých žánrů, a to za 35 korun za jedno DVD.

Spolu s filmovým pirátem se policie zaměřila také na samotné zákazníky, kteří si nosiče objednávali. Podle mluvčí zjistila policie prozatím několik desítek zákazníků z celé republiky, kteří si měli od obviněného koupit celkem 138 filmů. "Policisté u obviněného zajistili dalších 456 nosičů a také notebook s externím harddiskem,“ dodala mluvčí.

V paměti policistů je také případ devatenáctiletého mladíka, který na internet umístil nelegální kopii amerického animovaného snímku Simpsonovi ve filmu. Muž jednoduše natočil film v kině na digitální kameru. Za to musel uhradit společnosti Bontonfilm částku ve výši 150 tisíc korun, hrozily mu přitom až dva roky vězení.

Podobné úniky filmových trháků krátce po premiéře nejsou ojedinělé. Z filmů českých tvůrců byly podobným způsobem šířeny například snímky Vratné lahve Jana Svěráka a Medvídek Jana Hřebejka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám