Hlavní obsah

Děti z internetových domácností sledují nejčastěji televizi

Téměř všechny děti z takzvaných internetových domácností, tedy z rodin, kde se někdo nejméně jednou měsíčně připojuje na internet, denně nebo několikrát týdně sledují televizi. Jejich druhou nejčastější mediální činností je práce na počítači a internetu. Třetina těchto dětí se aspoň hodinu denně připravuje na školní vyučování. Vyplývá to z výsledků výzkumu společnosti Mediaresearch.

Foto: Profimedia.cz

Vybavenost dětských pokojíčků sledované skupiny je silně ovlivněna věkem dětí, starší mají mediální vybavení podstatně lepší.

Článek

Průzkum zaměřený na děti ve věku od čtyř do 14 let žijící v internetových domácnostech zjistil, že 94 procent těchto dětí má vlastní pokoj nebo společný pokoj se sourozenci. Pokoje 80 procent z nich jsou vybaveny knihovnou, více než polovina má k dispozici mobilní telefon, CD přehrávač a rádio, 45 procent má v pokoji televizi. Počítač s přístupem na internet patří k vybavení pokojů 34 procent těchto dětí.

Vybavenost dětských pokojíčků sledované skupiny je silně ovlivněna věkem dětí, starší mají mediální vybavení podstatně lepší. Starší děti jsou také lépe organizovány než mladší, častěji navštěvují zájmové kroužky nebo sportovní oddíly. Pouze 15 procent dětí ve věku 10 až 14 let nechodí do žádného kroužku ani do žádného oddílu.

Výbava dětských pokojíčků
Mám ve svém pokoji domaNemám ve svém pokoji, ale máme domaNemáme doma vůbec
Knihovna s aspoň 10 knihami (ne učebnice)80173
Přehrávač CD56395
Rádio (i v rámci věže)51445
MP3 přehrávač, iPOD492922
Televize45542
Videopřehrávač nebo DVD přehrávač36622
Počítač s připojením na internet34642
Walkman, discman302545
Počítač bez připojení na internet152659
Herní konzole91477

Dívky se učí více než chlapci

Třetina těchto dětí se učí aspoň hodinu denně, více času učením stráví dívky a starší děti. Univerzální přístup k internetu z domova má 97 procent dětí z internetových domácností, práce na počítači a internetu jsou hned po sledování televize jejich nejčastějšími mediálními činnostmi. Celkem dvě pětiny dětí jsou na internetu nebo počítači denně, frekvence návštěv internetu i činností na počítači silně roste s věkem dětí.

U menších dětí ve věku čtyř až devíti let je nejpopulárnější činností na internetu hraní her pro jednoho hráče, u starších dětí jsou podle průzkumu aktivity na internetu mnohem rozsáhlejší.

Nejčastější je komunikace s kamarády prostřednictvím instant messagingu, například ICQ nebo AOL, a surfování na internetu. Průzkum se uskutečnil v červnu a v červenci letošního roku, zúčastnilo se jej 424 dětí ve věku od čtyř do 14 let.

Seznam natočil video o nebezpečí na internetu

Jaké nebezpečí a nástrahy číhají na děti i dospělé na internetu? To vše je k vidění v novém filmu pro kampaň Seznam se bezpečně. Unikátní projekt portálu Seznam.cz a jeho partnerů je založen na skutečných událostech, o kterých oběti ve snímku otevřeně hovoří. [celá zpráva]

V jednotlivých příbězích jsou ukázána rizika anonymního seznamování: příběh Andrey, která byla na schůzce naslepo znásilněna; nebo příběh malé Moniky, která si dopisovala s pedofilem. Co vše se může stát, pokud děti poskytnou své nahé fotografie, jaké to je být vydírán, a že jsou i případy, které bohužel končí tragicky.

Celý film je možné shlédnout na stránkách seznamsebezpecne.cz, kde mohou lidé také nahlásit závadný obsah na internetu, nebo požádat odborníky o pomoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám