Hlavní obsah

On-line hry: Češi nedosáhli ve Španělsku mezi světovou konkurencí na vrchol

Novinky, Jakub Trulík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa zažívá rušné období, stejně tak naše nejlepší celky. V předešlých článcích jsme vás informovali o belgické akci Outpost on Fire 3, na níž se představili čeští Shockwave spolešně s eSubou a také o dánské The-eXperience 2009, kam eSuba vyslala hned osm hráčů doplněných o kádr SnoopY a tradiční Reason Gaming. Do zahraničí se vydal zkusit štěstí také tuzemský tým nEophyte, ale neuspěl.

Článek

Novinky z domova

  • Po měsíční odmlce je tu opět Cadred žebříček s TOP10 nejlepšími týmy světa v titulech Counter-Strike: Source a Call of Duty 4. Jak už jsme si zvyknuli, ani tentokrát samozřejmě nechybějí naši zástupci. V CS:S jsou to česko-slovenští Reason Gaming na čtvrtém místě, v CoD4 klasicky eSuba, jež drží příčku pátou.
  • Pořádný úspěch zaznamenali také čeští jezdci slovenské stáje crew.sk. Ti velmi překvapivě došli až do finále prvního ročníku mezinárodní soutěže TrackMania Tournament, ačkoliv do ní rozhodně nenastupovali jako favorité. Kromě krajanů z eSuby, Foxi Club či nSn přemohli také francouzské Paf, eXtensive či norské BadBoys. Jejich jízdu zastavili až v samotném grand finále nizozemští eMpathy, kteří se tak stali králi TMT.
  • A i do třetice přichází zpráva, která nám dělá dobrou reklamu. Team Celsus, původem kanadská TrackMania Nations Forever organizace, zveřejnila svou sestavu pro nadcházející sezónu ESL Premiership IV. V ní podle očekávání nechybí ani slovenský pilot Hakki Junior s českým kolegou Sandrem. Celek s nejvyššími ambicemi posílil také Bergie z Dignitas.
  • O něco smutnější novinka se objevila na webu BW Gaming. Tradiční český Call of Duty tým, jenž dokázal dlouhá léta oponovat velikánům jako nEophyte, eSuba či SnoopY, se rozhodl ukončit svou činnost. Po vleklých problémech se stabilitou svých posledních sekcí došla manažerům vedení trpělivost a klanové dveře uzavřeli zřejmě definitivně.

Novinky ze světa

  • Ke svým kořenům se navrátila nizozemská organizace H2k-Gaming, když dala další šanci neuvěřitelně oblíbené střílečce Counter-Strike 1.6. S ní se rozloučila dva roky zpět, kdy propustila dánskou sekci s tím, že stařičká 1.6 nemá již budoucnost. Ovšem tehdy se velmi mýlili, hra je i nadále stěžejním titulem progamingu a do Hard To Kill tedy přicházejí švédští Lemondogs ve složení face, threat, niko, kHRYSTAL, FYRR73.
  • Poněkud šokující je rozhodnutí dánské Counter-Strike: Source sekce DSRack. V oficiální zprávě klubu zní, že úspěšná sestava, která existuje teprve pár týdnů, končí. Hráči MEFIE, Streit, Hunden, v1ctor a rytter sice zvítězili na domácí SLAP #18 a skvěle se předvedli i na TeX, kde z Dánů dopadli nejlépe, ovšem kvůli interním problémům nehodlají dále pokračovat.
  • Zřejmě nejrušnější týden ale zaznamenal světový gigant SK Gaming. Německá organizace přivedla do svého Warcraft 3 kádru držitele posledního ESWC titulu WhOa. Jihokorejský ork nebyl delší čas k vidění. Po jeho odchodu z mTw ztratil motivaci, kterou by právě v SK měl získat. Jeho prvním cílem bude kvalifikovat se na čínské finále WCG v Chengdu.
  • Hlavní zpráva z jednoho z nejoblíbenějších klubů přišla hned vzápětí. Stabilní Counter-Strike 1.6 kádr opouští kvůli rozporům s vedením opora Tentpole. Švédský reprezentant působil u SK více jak dva roky, nyní by ho měl nahradit štírek zneel přicházející z konkurenčních Begrip. Tím ale možná změny nekončí. Hodně se spekuluje také o odchodu RobbaNa a případném návratu legendárního SpawNa, jenž ohlásil svůj návrat do aktivity.

Naděje nEophyte ve Španělsku pohořela

Po evropských představeních klubů eSuba, Shockwave, Reason Gaming a SnoopY se vydali zkusit své štěstí do zahraničí také naši nEophyte. Ti zavítali na GameGune 2009, čímž přidali na adresu českých vyslanců pro letošní léto již třetí destinaci. Po Belgii a Dánsku se jí stalo Španělsko. Ovšem velkolepá show v Bilbau se s Outpost on Fire 3 a The-eXperience 2009 nedá porovnávat. Už jen dotace 22 500 euro mnohokrát převyšuje rozpočet zmíněných akcí.

Na turnaj v Counter-Strike 1.6 dorazilo 32 špičkových týmů ze všech koutů světa. Nechyběli něměčtí mousesports, TBH či Alternate, polští WICKED s DELTA, singapurští TitaNs, ukrajinští DTS.chatrix, finští Crack Clan, francouzští oXmoze, islandští seven nebo řada skvělých domácích zástupců. Soutěžící byli rozděleni do osmi skupin po čtyřech klanech. Skupiny s označeními A až F hráli hned první den a základní fáze si připsala nejedno překvapení. O to se postarali Francouzi z Millenium, když nestačili na podceňované seven a také jejich krajané dRu společně s Finy z Crack Clan, ti byli vyřazeni domácími Ledpc a Unibet.

Silnou konkurenci měli ostatně i nEph ve skupině H, jež odstartovala hned následující den. Aby se probojovali do play-off, museli by přemoct ruské Virtus.pro, domácí x6tence a řecké delinquant habits, což se jim ale ani zdaleka nepodařilo. Nakonec se po dvou prohrách a jedné remíze umístili až na samotném dně, což pro ně bylo obrovské zklamání. Zbylé skupině G dominovali oXmoze s portugalskými k1ck, když si poradili jak s norskými Vitriolic, tak i španělskými overGame.

Ve vyřazovací fázi už k dalším větším překvapením nedošlo. Svou cestu za vysněným zlatem si bez jakýchkoliv zaváhání klestili borci z mousesports a WICKED, kteří na sebe později narazili ve finále vyšší části. Po vyrovnaném duelu byli šťastnější němečtí hráči, kteří zvítězili 16:12. Mezitím v opravném play-off zdolali Ledpc oponenty Virtus.pro, čímž se stali zřejmě nejpříjemnějším objevem GameGune 2009. V rozhodujícím utkání nižšího pavouka proti Polákům se jim už ale tolik nedařilo, do grand finále šli WICKED.

Vyvrcholení celého dění v Bilbau se neslo téměř v totožném duchu jako předešlé německo-polské setkání. Už od samého počátku byli střelci z mouz vždy alespoň o jeden krok napřed, což pro ně ve výsledku znamenalo obsazení první příčky. Po několikaměsíčním trápení se tak německá jednička dostala opět na vrchol, kromě toho si vydělala 12 000 euro. WICKED jsou odměněni 6 000, Ledpc 3 000 a Virtus.pro 1 500 euro v hotovosti.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: Čeští hráči zaplavili Dánsko

Během posledních týdnů se stalo zvykem, že hlavní část našich pravidelných článků o progamingu tvoří světové akce, na něž kromě světové špičky zavítali i naši...

Výběr článků

Načítám