Hlavní obsah

Hrej a neplať 42/2003: Balík her zdarma!

Novinky, Ondřej Pohl

Pro tento týden jsem si na vás přichystal jednu zajímavou českou hru s létající raketkou ohrožovanou gravitací a balíček malých, nenáročných leč navýsost zábavných her na ukrácení dlouhé chvíle. Bavte se dobře.

Článek

GLX (Gravity Neo Luxor)

Je potěšující, že se s hrami z české produkce setkáváme v Hrej a neplať docela často. A ještě více potěšující je ten fakt, že ne vždy se jedná o čistě amatérské projekty, ale sem tam vykoukne kousek, který je tak profesionální, jak jen mu to nekomerčnost freewarové scény dovoluje.

To je i případ GLX, remaku podobných her ještě z dob osmibitů. Základem všeho budiž opět malá kosmická raketka, s níž nemáte za úkol vystřílet vše, co se vám připlete do cesty, ale posbírat všechny knížky a bezpečně se dostat na konec úrovně. Ono slůvko bezpečně je zde obzvláště důležité, neboť všudypřítomná gravitace vás neustále stahuje k zemi a po pár nárazech následuje konec a nutnost hrát od začátku.

Z toho důvodu je raketka vybavena tryskovým motorem (aktivace šipkou nahoru), možností zatáčení (vlevo a vpravo) a kanónem (Ctrl), jímž si může prostřílet cestu okolní horninou.

Celkově lze poznatky o hře GLX shrnout takto: poněkud méně originální námět ve slušivém hávu, s výborným hudebním doprovodem skupiny Selfish (kterýžto ale zapříčinil poněkud objemnější instalační soubor). Obtížnost vyšší, ale ne nepřekonatelně. Konečná volba ale závisí na vás.

DOWNLOAD, homepage, 56.6 MB, 8/10

Pest-A-Zoid

A abych pro tento týden uspokojil i akcechtivé čtenáře, přináším jednu hvězdou střílečku, která se však ve hvězdách neodehrává. Všechny lité boje jsou totiž umístěny přímo na vaší zahradu.

To je asi vše, co bych o hře mohl říci - není zkrátka ničím zajímavá a výjimečná, je tady totiž jen do počtu. Je to smutné, ale je to tak.

DOWNLOAD, homepage, 1.8 MB, 3/10

MiniGames

Odvážím se tvrdit, že něco podobného jsme ještě v Hrej a neplať neměli: balíček dvanácti malých her, který rozhodně přispěje ke zlepšení nálady a podle mého by se měl stát takovou "krabičkou poslední záchrany" v každém počítači pro případ, že i Solitare přestane bavit.

Většina her je opravdu velmi malých a nenáročných, některé z nich běží dokonce v MS-DOSu (!), přesto však nejsou s jejich spouštění problémy ani v poslední verzi Windows. Náplň je pak velmi rozmanitá: od hádání čísel, přes různé logické rychlíky, až po variace na Pac-Mana nebo generátor legračních výroků. Nejvíce mě ovšem dostala hra s názvem Clutter, kde si v ASCII režimu hrajete s počítačem na babu.

Jak jsem již řekl v úvodu, tato kompilace by neměla chybět v žádném počítači a i když vás možná nezaujme okamžitě, mohou nastat chvíle, kdy se k ní docela rádi uchýlíte.

DOWNLOAD, homepage, 1 MB, 9/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 37/2003: V hlavní roli penis

Dnešní první hra rozhodně není vhodná pro děti, jelikož je plná penisů, kondomů, spermií a podobných věcí. A komu by se i přesto nezamlouvala, ten si může...

Hrej a neplať 38/2003: První podzimní díl

Jak už možná víte, včera nám všem začal podzim, což znamená, že teď úplně všem školákům, (i těm, kteří předstírají dospělost), začala škola, což nejednomu...

Výběr článků

Načítám