Hlavní obsah

Policie odhalila nelegální výrobnu se 17 tisíci padělanými filmy na DVD

Australská policie při razii v domě na sydneyském předměstí Mount Pritchard zabavila více než 17 000 pirátských DVD, informoval o tom zpravodajský web news.com.au.

Foto: Novinky

Článek

Domovní prohlídka také odhalila 10 000 australských dolarů (asi 148 500 korun) v hotovosti a 35 DVD vypalovacích mechanik. Ty by podle policie dokázaly ročně nakopírovat 882 000 videodisků. Na záznamových médiích byly filmy Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů (2009) a Transformers: Pomsta poražených (2009).

Nelegálně pořízené kopie filmů kupovali trhovci za dva dolary (asi 33 korun) za kus a následně je prodávali s třídolarovou (asi 50 korun) přirážkou, sdělila policie. Na místě vyšetřovatelé zadrželi 45letého muže, který byl převezen k výslechu.

Počítačoví piráti způsobují škody za milióny

Pirátství se nevyhýbá ani Česku. Letos v březnu například obvinila policie z trestného činu porušování autorských práv šestadvacetiletého muže z Rýmařova na Bruntálsku, který pomocí internetu nabízel nelegální kopie filmů včetně úplných novinek. Škoda, kterou měl způsobit, je vyčíslena na 52 miliónů korun.

"Je to zatím největší případ porušování autorských práv, jaký policie na Bruntálsku odhalila,“ uvedla mluvčí policie Pavla Tušková. Dodala, že muž v období od února do září minulého roku nabízel po internetu více než 600 filmů různých žánrů, a to za 35 korun za jedno DVD.

Spolu s filmovým pirátem se policie zaměřila také na samotné zákazníky, kteří si nosiče objednávali. Podle mluvčí zjistila policie prozatím několik desítek zákazníků z celé republiky, kteří si měli od obviněného koupit celkem 138 filmů. "Policisté u obviněného zajistili dalších 456 nosičů a také notebook s externím harddiskem,“ dodala mluvčí.

Nelegální DVD se objeví krátce po premiéře

V paměti policistů je také případ devatenáctiletého mladíka, který na internet umístil nelegální kopii amerického animovaného snímku Simpsonovi ve filmu. Muž jednoduše natočil film v kině na digitální kameru. Za to musel uhradit společnosti Bontonfilm částku ve výši 150 tisíc korun, hrozily mu přitom až dva roky vězení.

Podobné úniky filmových trháků krátce po premiéře nejsou ojedinělé. Z filmů českých tvůrců byly podobným způsobem šířeny například snímky Vratné lahve Jana Svěráka a Medvídek Jana Hřebejka.

Reklama

Výběr článků

Načítám