Hlavní obsah

Intel se odvolal proti rekordní pokutě od EU ve výši 28 miliard korun

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z největších výrobců počítačových čipů na světě společnost Intel se odvolala proti rekordní pokutě ve výši 1,06 miliardy eur, tedy v přepočtu přibližně 28 miliard korun, kterou jí v květnu vyměřila Evropská komise. Podle ní firma omezovala konkurenční společnost AMD, a tím pádem porušila pravidla hospodářské soutěže.

Článek

Intel obvinila komise z omezování konkurence již loni. Firma měla konkurenční společnost AMD údajně poškozovat tím, že výrobcům počítačů nabízela slevy za to, když nebudou jejich procesory montovat do svých počítačových sestav.

Podle komise byly slevy Intelu poskytovány výměnou za nepoužívání konkurenčních produktů. To narušilo konkurenci na trhu omezením volby místních výrobců počítačů při výběru obchodních partnerů.

Úspěch jedné firmy je logicky neúspěchem pro tu druhou.
Prezident a generální ředitel společnosti Intel Paul Otellini

"Jsme přesvědčeni, že jsme neporušili evropské zákony. Na konkurenčním trhu, na němž působí jen dva hlavní dodavatelé, je přirozeným výsledkem, že obchodní úspěch jedné firmy je neúspěchem pro tu druhou,“ uvedl Paul Otellini, prezident a generální ředitel společnosti Intel.

Podle mluvčího Intelu Rogerta Manetta se společnost proti rekordní pokutě odvolala k lucemburskému Soudu první instance především proto, že komise ignorovala některá fakta a jiná špatně interpretovala.

Pokuta je vyměřena podle tržeb Intelu

Antimonopolní úřad proto vyměřoval Intelu pokutu podle výše jeho tržeb. Evropská komisařka pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesová mohla podle listu Wall Street Journal udělit firmě pokutu až ve výši deseti procent jeho ročních tržeb. Ty jenom za minulý rok byly téměř 38 miliard dolarů, tedy v přepočtu přibližně 746 miliard korun.

Pokutu udělila loni Intelu za zneužívání monopolu také Korejská komise pro poctivý obchod (KTFC). Podle rozhodnutí, kterému předcházelo tříleté vyšetřování, nakonec firma musela zaplatit 26 miliónů dolarů, tedy přibližně 410 miliónů korun. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám