Hlavní obsah

České radiokomunikace spustily bezdrátový internet WiMAX

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České Radiokomunikace (ČRa) spustily v Brně, Ostravě a Olomouci bezdrátové připojení k internetu prostřednictvím technologie WiMAX. Oznámila to mluvčí ČRa Marie Fianová. WiMAX byl dosud k dispozici pouze v Praze, kde funguje od ledna; do konce roku by měla nová technologie pokrýt 25 měst.

Foto: Profimedia.cz

Výhodou technologie WiMAX oproti příbuznému Wi-Fi je možnost dosáhnout větší vzdálenost od vysílače.

Článek

"K rozhodnutí vybudovat národní WiMAX síť nás motivoval její velký úspěch a pozitivní zájem ze strany klientů v Praze," uvedl ředitel pro obchod a marketing ČRa David Mašát. Původně firma plánovala spuštění WiMAXu na Moravě až v srpnu, plány však podle Mašáta urychlila kvůli velkému zájmu v regionech.

Výhodou technologie WiMAX oproti příbuznému Wi-Fi je možnost dosáhnout větší vzdálenost od vysílače, která se může v případě příjmu v budovách pohybovat kolem dvou kilometrů, mimo budovy pak až 15 km. To je zhruba třikrát více, než možná vzdálenost koncového příjmového bodu od nejbližší ústředny u konkurenčního ADSL.

V současnosti existuje v tuzemsku několik desítek sítí převážně v menších městech. Cena WiMAX od Radiokomunikací pro domácnosti o rychlosti tři Mbit/s začíná na 999 Kč měsíčně, pro firmy pak nejlevnější služba vyjde na 1773 Kč. Firma má řádově stovky tisíc uživatelů, počet přípojek k internetu se pohybuje v desítkách tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám