Hlavní obsah

Česká pirátská strana do voleb se Zelenými jít nechce

– Praha
Novinky, Miloslav Fišer

Šéf Strany zelených Ondřej Liška by chtěl jít do říjnových předčasných voleb společně s nově vzniklou Českou pirátskou stranou (ČPS). Podle něj mají obě strany velkou programovou blízkost. Jediný, švédský zástupce pirátských stran v europarlamentu se již přidal k frakci zelených. Mluvčí ČPS Ondřej Profant ale Novinkám řekl, že čeští piráti do voleb se Zelenými jít neplánují.

Foto: mif, Novinky

Internetové stránky České pirátské strany

Článek

"Hlavním cílem České pirátské strany je již od začátku především zavedení nové problematiky do české politiky. Předčasných voleb se proto chce Česká pirátská strana účastnit mimo jakoukoliv koalici, aby ukázala, jaký je zájem voličů o její nosné téma,“ vysvětlil záměry strany její zakladatel Jiří Kadeřávek s tím, že nyní probíhají jednání s dalšími politickými stranami.

"Jednání se Stranou zelených ještě neproběhlo, ale již od začátku jsme její představitele upozorňovali, že volební koalici neplánujeme. Proto nás zaskočilo prohlášení Ondřeje Lišky ohledně společné kandidátky,“ řekl Novinkám mluvčí ČPS Ondřej Profant.

"Je sice pravda, že některé části programu Strany zelených jsou nám blízké, ale týká se to spíše okrajových témat a domníváme se, že koalice s jakoukoliv stranou by nám v těchto volbách mohla pouze uškodit,“ dodal.

Piráti mají podle průzkumu podporu lidu

V nedávno zveřejněném průzkumu agentury Network Media Service vyšlo najevo, že 40 procent internetové populace v České republice stahuje z internetu především hudbu a filmy, mezi lidmi do 30 let je to dokonce více než 60 procent. Většina respondentů nesouhlasí s tvrdými postihy za porušování autorských právních norem. Podporu České pirátské straně vyjádřilo přes 50 procent účastníků výzkumu.

Piráti jsou i na Slovensku

Po úspěchu Pirátské strany ve Švédsku, kde se tato strana probojovala do Evropského parlamentu, vzniká podobné seskupení také na Slovensku. Strana chce prosadit komplexní reformu autorského zákona, zrušení všeobecných patentových práv například pro léky a posílení ochrany soukromých údajů uživatelů internetu.

Organizátoři chtějí v nejbližší době zahájit petici na získání 10 000 podpisů, které jsou potřebné k úřednímu zaregistrování strany. Ta by se poté mohla ucházet o hlasy voličů například v parlamentních či komunálních volbách.

Myšlenka založit v Česku pirátskou stranu vznikla v polovině dubna v reakci na rozsudek švédského soudu, který odsoudil provozovatele internetového portálu The Pirate Bay. Nová česká strana plně kopíruje ideový program švédské Pirátské strany, která vznikla v roce 2006, kdy začalo stíhání Pirate Bay. Švédským pirátům se v eurovolbách navíc podařilo získat díky 7,13 procenta hlasů převážně od mladých lidí europoslanecké křeslo. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám