Hlavní obsah

Severokorejci zahájili válku na internetu, stopy kyberútoků vedou k nim

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kyberútoky, které zasáhly v úterý desítky vládních i privátních internetových domén ve Spojených státech a Jižní Koreji, pocházely podle vyšetřovatelů ze Severní Koreje. Po analýze naprogramovaného kódu experti navíc varovali, že Jižní Koreu čeká ve čtvrtek v odpoledních a večerních hodinách druhá vlna útoků, a ta se opravdu dostavila.

Foto: mas, Novinky

Článek

Zatímco stránky amerického ministerstva financí a Federální komise pro obchod útokům podlehly, stránky Pentagonu a Bílého domu útok odrazily bez větších problémů. Vyšetřovatelé potvrdili, že adresy útoků byly zpětně vystopovány v Severní Koreji, což však nemusí znamenat, že kyberútoky nařídil přímo Pchjongjang. Nicméně je těžké si představit, že by šlo o soukromou akci ze země ovládané režimem, který je posedlý totální kontrolou veškerého dění v zemi.

Počítačový vir, který vyvolal zahlcení vybraných webů, analyzoval výrobce antivirového softwaru ze Soulu společnost AhnLab a mluvčí společnosti Hwang Mi-kyungová varovala před druhou vlnou nastavenou na čtvrtek.

Představitel jihokorejské tajné služby pak sdělil stanici MCNBC, že útok byl příliš rozsáhlý, než aby pocházel od jednotlivců nebo nějaké skupiny nezávislých hackerů. Američtí oficiální představitelé nezašli tak daleko, že by z útoků obvinili přímo severokorejský režim, ale závěry jihokorejských kolegů potvrdili.

Počet útoků rok od roku roste

Philip Reitinger, zástupce ministra pro vnitřní bezpečnost USA v rozhovoru pro AP pouze uvedl, že podobné útoky ukazují na důležitost zajištění bezpečnosti na internetu. James Lewis z Centra pro mezinárodní a strategická studia pak poukázal na to, že Spojeným státům chybí koordinovaný přístup, když některé instituce mají zajištění na potřebné úrovni a jiné ne.

Spojené státy zaznamenávají vzrůstající počet kyberútoků přes internet každý rok. Vloni to bylo 5499 zaznamenaných průniků do vládních počítačů, zatímco o rok dříve to bylo 3928 a v roce 2006 jich bylo zaznamenáno jen 2172.

Podle bývalého pracovníka americké tajné služby Dalea Meyerrose se na velkých útocích, které zaplaví vstupy internetové domény vybraného úřadu, podílí asi 30 000 až 60 000 infikovaných počítačů. Tento rozsáhlý útok postrádal podle expertů jakoukoli eleganci. Napadené weby byly zahlceny a vyřazeny na dva dny z provozu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám