Hlavní obsah

NASA představila nejpodrobnější 3D mapu Země

Novinky, Miloslav Fišer

Americká vesmírná agentura NASA vytvořila společně s japonským ministerstvem hospodářství unikátní topografickou mapu celé planety. Jde o nejpodrobnější dostupnou mapou svého druhu na světě, neboť pokrývá 99 procent Země. Uvedl to americký zpravodajský server CNN.

Článek

Nová mapa je složena z více než 1,3 miliónu snímků, které pořídil satelit Terra. „Je to neucelenější mapa, která v sobě ukrývá data o nadmořské výšce, jakou máme k dispozici,“ uvedl Woody Turner z NASA.

Podle něj novou mapu využijí především geologové, prospektoři, ekologové, hasiči i architekti, kterým značně usnadní práci.

„Díky celému projektu jsme získali cenná data o místech, která dříve nebyla zmapována. Jako jsou například informace o strmém terénu v některých pouštích,“ řekl Michael Kobrick z výzkumných laboratoří v Pasadeně.

Doposud byl nejucelenější topografickou mapou soubor vzniklý na základě snímků a údajů, který pořídila posádka raketoplánu Endavour v únoru v roce 2000. Vzniklá mapa pokrývala 80 procent planety. Vizualizace mapy zveřejnila NASA na svých stránkách. Prohlédnout si ji můžete ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám