Hlavní obsah

Digitalizace: Televizní vysílač Klínovec začal vysílat digitálně

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klínovec, který pokrývá velkou část Ústeckého a Karlovarského kraje, spustil v úterý 30. června digitální vysílání. Analogově přestane vysílat za tři měsíce, tedy 30. září.

Článek

„V přechodu na digitální televizní vysílání nyní už občanům v dotčených regionech opravdu nic nebrání,“ řekl Novinkám Zdeněk Duspiva, předseda Národní koordinační skupiny (NKS) pro digitalizaci v ČR.

"Rozhodně lidem nedoporučuji řešit přechod na digitální vysílání až na poslední chvíli koncem září. Výhody digitální televize mohou plně využívat už teď a v září mít klid," dodal.

Analogové vysílání z vysílače Klínovec a také Krašov bude ukončeno 30. září. Na digitální vysílání tak díky tomu přejde Karlovarský kraj, část Plzeňského kraje, část Ústeckého kraje a část Středočeského kraje.

Digitalizace ČR bude dokončena v roce 2012

Pokud bude dodržen technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání, vydaný jako nařízení vlády č. 161/2008, měla by být Česká republika pokryta do konce roku 2012.

Vysílací síť 1 pro veřejnoprávní vysílání by měla dosáhnout 95% pokrytí obyvatelstva už v roce 2010. Po ukončení analogového vysílání z vysílače Praha-Žižkov na konci dubna skončí v září i vysílání z Plzně-Krašova a v říjnu i z Prahy-Cukráku.

Na rozdíl od analogového signálu si u digitálního vysílání může každý vybrat z několika různých druhů příjmu. V následující tabulce si uvedeme, jaké máme možnosti.

Druhy digitálního televizního vysílání
Pozemní digitální televize DVB-T
Zemský digitální příjem je nejlevnějším způsobem, jak se dostat k digitální televizi. Představuje také jediný nezpoplatněný příjem televize, nepočítáme-li sledování nekódovaných satelitních programů. V České republice je zemský příjem televize také zdaleka nejoblíbenějším, takže se týká největšího počtu domácností.
Satelitní příjem DVB-S
Satelitní televize má oproti rozšířenějšímu zemskému příjmu televizního signálu mnoho výhod, například v tom, že divák nemusí čekat, kdy v jeho regionu začne vysílat digitální vysílač. Na druhou stranu existuje i několik nevýhod, z nichž asi největší je fakt, že mnoho televizních programů musí svůj signál ze satelitu kódovat a bez přístupové karty se k němu divák nedostane.
Digitální kabelová televize DVB-C
Kabelovou televizi můžete přijímat buď v analogové podobě nebo digitálně. Vypínání analogových televizních vysílačů se analogové kabelové televize netýká a záleží čistě na poskytovateli kabelové televize, zda a kdy se rozhodne analogové vysílání ukončit a plně se soustředit na provozování digitální kabelové televize.
Příjem přes internet IPTV
Digitální vysílání přes pevnou linku (IPTV) skýtá všechny možnosti doplňkových služeb, s nimiž si diváci obecně spojovali digitální televizi. Je plně interaktivní, zákazník si může prostřednictvím zpětného kanálu objednávat filmy v domácí videotéce nebo konkrétní televizní přenosy sportovních zápasů. IPTV je také dostupnější než další podobná služba, kabelová televize.

Historie televizního vysílání

První pokusné televizní vysílání se v Československu uskutečnilo 23. března 1948 v Tanvaldu, kde skupina vědců Vojenského technického ústavu uskutečnila ukázku pro veřejnost. Další pokusné vysílání se pak uskutečnilo v roce 1948 v Praze.

Zkušební vysílání Československé televize pro veřejnost bylo zahájeno 1. května 1953 a další rok 25. února 1954 bylo prohlášeno za pravidelné. Televize nejprve vysílala pouze tři dny v týdnu (v létě dokonce pouze dva dny). V roce 1953 se vysílání rozšířilo na čtyři dny v týdnu a v roce 1955 na šest dní. Celotýdenního vysílání se lidé dočkali až v prosinci roku 1958.

Druhý televizní program byl v Československu spuštěn 10. května 1970. Na něm si lidé o tři roky později (9. května 1973) mohli vychutnat první barevné vysílání. První program Československé televize byl v barvách vysílán v květnu roku 1975.

Do historie televizního vysílání se jistě zapíše i právě probíhající digitalizace, která by měla být po celé České republice dokončena v roce 2012 a bude zcela ukončeno analogové televizní vysílání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám